Buzköyü; Tokat ili Niksar ilçesine bağlı biryerleşim birimidir. Canik dağlarının güney yamacına yaslanmış ve Niksar ovasının Kelkit vadisinin kuzeyindeki bitiş noktasıdır. Köyümüz eski Erbaa yolu üzerinde olup Niksar'a 13 km, Erbaa'ya ise 28 km'dir. Köyümüz: Kuzeyinde Kiracı, kuzey doğusunda Ayva, doğusunda Tamlar ve Direkli köyleri, batısında Kümbetli ve Pınarbeyli köyleri, Güneyinde ise Günlüce köyü ve Gürçeşme Kasabası, güney doğusunda ise Kelkit Çayı sınır olmak üzere Mahmudiye köyleri ile sınırlıdır. Köy halkının başlıca geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Köyümüzde; Şekerpancarı,dometes, soğan, tütün, buğday, arpa, üzüm, fiğ, yonca, patetes, kendilerine yetecek düzeyde sebze ve meyvecilik yapılmaktadır. Son yıllarda seracılık olayının gelişmesiyle birlikte sebze üretimi artmıştır. Özelliklede dometes üretimi oldukça yaygın olup köyün güneye bakması münasbetiyle Niksarda dometesi ilk çıkaran köydür. İklim çok müsait olduğu halde meyve üretimine gereken önem verilmemektedir. Kavak üretimi de oldukça yaygındır. Köyümüz ova olmakla birlikte üretimin önündeki en büyük engellerden birisi su sorunudur. Topraklarımızın bir kısmı kanal suyu ile sulanmakta olup büyük bir kısmı ise doğal kaynak sularına bağlıdır. Havaların ısınmasıyla birlikte bu kaynak suları ya çok azalmakta veya tamamen kesilmektedir. Buda tarımı olumsuz etkilemektedir. Kanalın üstündeki arazilere daha çok yaz sezonunda su lazım olmayacak buğday, arpa, tütün gibi ürünler ekilmektedir. Bazen tarlaların boş kalmaması adına nöbetleşe ekim yapılmadığı için verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Köyümüzde su sorunun çözülmesi ve modern tarım usullerinin kullanılması durumunda bu verimli topraklar köy ve Niksar ekonomisine önemli katkıda bulunacaktır. Köyümüzde kurulan kooperatif su sorunu çözmek için kuyular açtırmış fakat, maddi sorunlar nedeniyle bu projeyi faliyete geçirememiştir. Köyümüzde büyük ve küçükbaş hayvancılığı yaygındır. Köyümüzde manda, ziraat inekleri ve karasığır inekleri ile büyük ölçüde süt üretimi yapılmaktadır. Üretilen sütler birkaç firma tarafından toplanmaktadır. Köyümüzde koyun üretimide yaygın olup karayaka tipi koyun beslenmektedir. Koyunlar havaların ısınmasıyla birlikte yaylaya çıkarılır ve eylül başına kadar yaylada kalır. Köyümüzün Çamiçi yaylası ile sınır 11500 dönüm yaylası olmakla birlikte yaylaya çıkan hane sayısı yok denecek kadar azdır. Köyümüz; tarihi ipek yolu üzerinde olup, bulunan hamam kalıntıları, mezarlar, yığma tepeler, tarihi Talazan köprüsü çok eskiden beri yerleşim olduğunu göstermektedir.
EĞİTİM: Köyümüzde bir ilköğretim okulu vardır. 8 sınıflı ilköğretim okuluna civar köylerden de taşıma yapılmaktadır. Köyümüzdeki okuma-yazma oranı oldukça yüksektir. Okuma-yazma bilmeyen yok denecek kadar azdır. Köyümüzde eskiden beri okuma yazmaya büyük önem veriliş olup, köyümüzdeki memur sayısı oldukça fazladır.
NÜFUS: Köyümüzde 2019 yılı itibarıyla 345 civarında nüfus bulunmaktadır. Daha önceleri 300'ün üzerinde seçmeni olan köyümüzün nüfusu göç nedeniyle azalmıştır.
SAĞLIK:Köyümüzde sağlık hizmeti veren bir sağlık evi ve bir ebe bulunmaktadır.
ULAŞIM: Köyümüzde ulaşım, köylülerimizin minübüsleri ilçeye ve Tokat'a hemen hergün gelmektedir. Civar köylerin minübüsleride köyümüze ulaşımda kullanılmatadır. Halkımızın özel araçlarıda ulaşımda kullanılmaktadır.
İLETİŞİM: Köyümüzde hemen her hanenin dışarıda yakını olduğu için telefonu olmayan ev çok azdır. Bazı evlerde bilgisayar olmakla birlikte internet pek yaygın değildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmayı unutmayınız. tesekkürler