Bat Cevizli
Kullanılacak
Malzemeler
1 su
bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2
kaşık salça
2
domates
2
kuru soğan
Yeşil
soğan (3-5 dal)
200
gr üzüm yaprağı
3 su
bardağı su
1 çay
bardağı dövülmüş ceviz
1
çorba kaşığı kuru reyhan (taze varsa tercih edilir)
1 demet
dereotu
1
tatlı kaşığı pul biber
Tuz
Mercimek
haşlanıp soğutulur. Salça, ceviz, önceden yıkanıp doğranmış
domatesler,
dereotu, reyhan, kuru soğan, yeşil soğan gibi tüm malzemeler karıştırılır.
Bat,
üzüm yaprağı ve köy ekmeği ile servis edilir.
Madımak
Kullanılacak
Malzemeler
1 kg
madımak
200
gr pastırma
2
kahve fincan bulgur
2 baş
soğan
1 su
bardağı tereyağı
1 baş
sarımsak
1 lt
su
Tuz
Madımaklar
ayıklanıp bol su ile birkaç kez yıkandıktan sonra süzülüp doğranır. Soğanlar
küp olarak ve pastırma ince şekilde kıyılır.
Bir
tencerede yağ eritilip soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pastırma ilave
edilir. Doğranmış madımak da eklenerek kavurma işine devam edilir. Üzerine
bulgur, tuz, tanelenmiş sarımsak ve 1 lt su ilave edilerek 1,5 saat pişirilir.
(Daha lezzetli olması İçin 100-150 gr kuyruk yağı konulabilir.)
MADIMAK
Madımak
yemeği aslında Tokat, Sivas ve Amasya'yı da içine alan bir bölgenin yemek
kültürünün bir ürünüdür. Türkülere konu olmuş, iş yerlerine isim olmuş insan
isimlerine lakap olmuştur. Toplanmasından ayıklanmasına ve pişirilmesine Kadar
ki süreçte Anadolu insanının yardımlaşma bilincini yansıtarak halen bölgenin en
aranılan yemeklerinden biri olarak saltanatını sürdürmektedir.
Madımak
Anadolu yaylalarında yetişen, Anadolu insanının baharın gelmesiyle
sofralarından eksik etmediği, Türk mutfağının otantik bir sebze yemeğidir.
'Yayla Gülü Madımak"ın Baharla birlikte toplama Süresinin kısalığı Ürüne
olan rağbeti daha da artırmaktadır. Geçmişte türkülerimize konu olan madımağın
yenilebilen 100 gramında %73 su, 0.4 gr yağ, 1.4 gr protein, 63 mg C vitamini,
55 mg kalsiyum, 25 mg sodyum, 6 mg fosfor bulunmaktadır. Organik asitler
nedeniyle hafif ekşi bir lezzete sahiptir. Yurt dışında özellikle vejeteryan
kişilerce aranılan bir Ürün olan madımak, Türkiye'de sadece yöre sınırlarını
değil ülke sınırlarını da aşarak tüketicinin damak zevkine sunulmaktadır .
Anadolu
insanının madımağı yemek amaçlı tüketiminin yanında, böbrek kumlarını dökmek
için bitkinin köklerinin kaynatılarak içildiği, bebeklerin yüz ve vücudundaki
ürüfiye ve isilikleri silmek için yapraklarının suyunun kullanıldığı ve banyo
yaptırıldığı görülmektedir. Madımak'ın şeker hastalığına da şifa bilinip bol
bol yenilmesi tavsiye olunmaktadır.
Keşkek
Kullanılacak
Malzemeler
2 kg
koyun eti (But veya sırt) 3 bardak yarma
1
tatlı kaşığı çemen
2 baş
sarımsak
3
çorba kaşığı tereyağı
1
bardak nohut
Tuz,
pul biber
Yapılışı
Nohut
bir gece önceden su ile ıslatılır. Etle birlikte bir tencereye konulup nohutlar
iyice pişene kadar haşlanır.
Büyükçe
bir tencereye haşlanmış olan nohut ve etler bir kevgir yardımıyla alınır. Etin
suyundan 9 bardak kadar etlerin üzerine dökülür.
Eğer
et suyu yeterli gelmezse normal su ile takviye edilir. Yarma yıkanır, tencereye
konur, sarımsaklar bütün diş olarak ilave edilir.
Çemen
az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı tencereye konularak
kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte ağzı kapalı
olarak
2-3 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır.
NOT:
isteğe göre keşkek suyunu çekince üzeri kızarana dek fırınlanabilir.
ZEYTİNYAĞLI KIŞ DOLMASI
Zeytinyağlı
kış dolması
KAÇ
KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA
SÜRESİ: 15 dk
PİŞME
SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
3 iri
havuç
3
kalın pırasa
4
çorba kaşığı zeytinyağı
1 su
bardağı pirinç
1
çorba kaşığı kuşüzümü
1
çorba kaşığı fıstık
2 su
bardağı su
Tuz,
karabiber, nane
Hazırlanışı:
*
Pırasa ve havuçları temizleyip 4 cm uzunluğunda kesin. Su dolu bir tencereye
alıp diri kıvamda olacak şekilde haşlayın.
*
Pirinci yıkayıp süzün. Tavada zeytinyağını ısıtıp pirinç, fıstık ve kuşüzümünü
kavurun. 1 bardak su, tuz ve baharatları ekleyip pişirin.
*
Pırasa ve havuçların içini oyup iç malzeme ile doldurun. Dolmaları tencereye
dizin. 1 bardak su ve tuz ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğuk olarak
servis yapın.
Nivik / Yılan Yastığı
Kullanılacak
Malzemeler
1 kg
Nivik
4
orta boy kuru soğan
1 çay
bardağı pilavlık bulgur
2
çorba kaşığı ev salçası
1 su
bardağı erik kurusu (çekirdeksiz kara erik) 1 su bardağı vişne kurusu
(çekirdeksiz)
1 su
bardağı hoşaf elma kurusu ( Tavar elması) 1 su bardağı kızılcık marmeladı
1
çorba kaşığı tepeleme toz şeker
1
tepeleme çorba kaşığı tereyağı
1
tahta kaşığı tuz
Nivik
bitkisi yıkanır salata gibi doğranır. Bir tencereye yağ konur, piyaz doğranmış
soğan bu yağda öldürülür.
Nivik
ilave edilerek sotelenir Diğer tarafta önceden ıslatılmış erik, vişne, elma
kurusuna marmelat katılıp kaynatılır,
tıklatılır,
nivik üzerine ilave edilir. Karışım 15 dakika maltız ateşinde kaynatılır.
Ve
nivik yaprakları Yumuşayınca bulgur, tuz, şeker eklenir. 15 dakika daha
pişirilir. Soğuk veya ılık servis yapılabilir.
Nivik
dikenli bir bitkidir. Doğrarken dikeni rahatsız etmez Ancak pişirme esnasında
tencere içine kesinlikle kaşık batırılmaz.
Çünkü
metal kaşık dikenleri açığa çıkarır. Bu yüzden yemeğin içine tahta kaşık
dışında herhangi bir karıştırıcı kullanılmaz.
Nivik
otu Tokat ve Turhal'ın bir ritüelidir. Bölge adetlerine göre, nivik pişiren ev
mutlaka komşularına bu yemekten dağılır.
Nivik
toplayan bazı ailelerde bu ot uğursuz sayılır ve Nivik otunun ölüm getirdiği
inancı yaygındır.
Araştırmalar
Niviğin toplandığı yerlerin genelde çok eski mezarlar olması nedeniyle böyle
bir inancın yayıldığını göstermektedir.
Bir
başka açmamaysa Nivik otunun kesinlikle kökünden sökülmesi gerekliliğine
dayanır. Böyle yapılmaması halinde pişme esnasında
Nivik
otunun dikenlerini.ortaya çıkararak ölümlere neden olduğu inancı yaygındır.
Nivik otunu bu amaçlardan dolayı herkes toplamaz.
Nivik
otu sadece Şubat ayının sonu ile Nisan ayının sonuna kadar bir süre içinde
toplanabilir. Dolayısıyla çok az bulunan bir bitkidir.
Nivik
yemeği ön hazırlığından bölge inanışlarına, pişirilmesinden sunuluşuna kadar
başlangıçta da söylediğimiz gibi tam bir Tokat ritüelidir.
Pancardalı Silkelemesi
(Şeker
Pancarı) Küçükcek
Kullanılacak
Malzemeler
1
kilo şeker pancarının yapraklarının orta kısmından çıkarılan dal
2
tepeleme yemek kaşığı tereyağı
1 çay
bardağı üzüm sirkesi
Yeterince
un
Yapılışı
Dalların
yaprak kısmı alınır. Yapraklardan kalan orta çubuk kısmı bol suda haşlanır.
Suyu süzdürülür, una bulanarak tere yağda
kızartılır.
Daha sonra üzerine üzüm sirkesi dökülerek servis yapılır.
Pancar Yemeği
Kullanılacak
Malzemeler
1
kilo Pancar (Hevdidik, efelik, topçu ekmeği, teke sakalı, kazan karası, yelmük,
filibah, sığır dili, kuş ekmeği, sığır kuyruğu, gıcır tavuk,
gelin
parmağı, ak topça, cüce bağırsak, ebe gümeci, küllüce, kuşkuş, yemlik, halı
saçağı, hanım uçkuru, yüzük kaşı, papatya, zencefil, kömeç vb.
gibi
bölgedeki otların tümüne halk arasında pancar denir.)
4
adet iri kuru soğan
1 su
bardağı bulgur
300
gr kıyma
100
gr pastırma
2
çorba kaşığı tereyağı
1
çorba kaşığı salça
1
tahta kaşığı tuz
Yapılışı
Yukarıda
geneline Pancar adı verilen karışık otlar 1-2 saat büyük bir küvette suda
bırakılır. İyice yıkanıp ayrık otlarından ayıklanır.
Sularının
süzülmesi beklenir. olabildiğince ince kıyılır. Bir tencerede soğan, kıyma ve
pastırma kavrulur kıyılan pancar ilave edilir pancar öldürülür.
Yüzüne
çıkacak kadar su konur salça ilave edilerek 35 dakika pişirilir. Bulgur da
eklenerek 35 dakika daha kaynatılır. Sıcak servis yapılır.
NOT:
Pancar kesinlikle kıyıldıktan sonra suda bekletilmemelidir. Bölgede ayrıca
adına Pancar denilen bir ot cinsi de mevcuttur.
PatatesIi Tımbıl
Kullanılacak
malzemeler
Hamur
için;
2
bardak su
Tuz
Alabildiği
kadar un
İç
için;
1 kg.
haşlanmış ve ezilmiş patates
Tuz
İsteğe
göre baharat
Yapılışı
Hamur
kulak memesi yumuşaklığında hazırlanır, avuç içi büyüklüğünde bezelere ayrılır.
Aynı işlem aynı büyüklükte olacak şekilde
patateslere
de uygulanır. Hamurların içlerine patatesler yerleştirilip yuvarlanır.
Patatesler hamurlar itinayla açılarak sacda pişirilir.
Sac
imkanı olmayanlar hamur ve patates miktarlarını azaltarak teflon tavada aynı
pişirme işlemini yapabilirler.
Patateslerin
Tamamı yağsız olarak pişirilir, pişen taraf çevrilerek bir fırça yardımıyla
tereyağı ile yağlanır. Sıcak servis yapılır.
Patlıcan Dizme
Kullanılacak
Malzemeler
1 kg
patlıcan (Mümkünse çekirdeksiz)
yarım
kilo kuzu kuşbaşı
3
adet orta boy soğan
3
adet yerli domates
200
gr. sivri biber
1 baş
sarımsak
karabiber,
tuz
1
yemek kaşığı salça
1
yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Patlıcanlar
soyulur, halka halka doğranır ve tuzlu suya konulur. Başka bir tarafta parça
etin suyu çektirilir, yağla birlikte hafif kavrulur.
Sonra
çentilmiş kelle soğan ve İnce doğranmış biber konup kavrulur. Patlıcanlar sudan
alınarak suyu süzülür. Yağda tek tek kızartıp.
Başka
bir tencereye 1 kat patlıcan, 1 kat etli harçtan konularak işleme devam edilir.
En üstüne kabukları soyulmuş domates doğranır. I
lık su
ilave edilir. Kısık ateşte 45 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Pırasa Sarması
Kullanılacak
Malzemeler
1 kg
dolmalık pırasa (saplan uzun ve kalın)
500
gr orta yağlı kıyma
1
büyük kuru soğan
Yarım
su bardağı pirinç
Yarım
çorba kaşığı salça
T uz-karabiber-kimyon
1
kaşık tereyağı
Yapılışı
Pırasalar
uzunlamasına bir parmak uzunluğunda parçalara bölünerek haşlanır. Kaynamaya
başladığı andan itibaren 10 dakika pişirilir.
Süzülerek
bol su ile yıkanır. Pırasalar bir bıçak ile uzunlamasına hafif çizilerek yaprak
yaprak ayrılır.
Diğer
tarafta rendenin iri bıçaklı tarafıyla soğan rendelenir. Kıyma, salça, pirinç
tuz ve baharatlar birlikte yoğrulur.
Önceden
hazırlanmış olan pırasa yaprakları hazırlanan iç ile sigara sarar gibi baş
parmak uzunluğunda sarılır. Bir kulaklıya dizilir.
Pırasanın
yapraklarını ayırdıktan sonra kalan orta kısımları dolmalarla birlikte ara ara
dizilebilir.
Sarma
işlemi tamamlandıktan sonra üzerine dolmalarla aynı hizada olacak kadar su ve
tereyağı ilave edilir.
Tencere
ocağa alınır, kaynayınca altı kısılarak 1/5-2 saat pişirilir. Sıcak servis
yapılır. Arzu edilirse limon suyu dökülür.
Psalive Kuş
Kullanılacak
Malzemeler
2 su
bardağı su
Aldığı
kadar un
1
yumurta
Tuz
İç
için;
5
büyük patates ( haşlanmış püre edilmiş)
İsteğe
göre baharat - tuz
Sos
için;
5
kaşık tuzlu tereyağı
Kulak
memesi kıvamında hazırlanan hamur yarım saat nemli bezle dinlendirilir. 0klava
ile madeni para kalınlığında açılır.
Bir
su bardağı yardımıyla daireler elde edilir. Her bir dairenin içine ceviz
büyüklüğünde püre edilmiş ve baharatlanmış iç konulur.
Daha
sonra daireler hamurun iki ucu birbirine yapıştırılıp bükülerek saç örgüsü
şeklinde kapatılır.
Kapatılan
hamurun bir ucunda mercimek büyüklüğünde boşluk bırakılır. Tuz katılmış kaynar
suda 15 dakika (pişene kadar) haşlanır.
Süzgeçle
alınan malzeme servis tabağına konur. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
Sıcak servis yapılır.
NOT :
Bu yemek İtalyanların Ravioli Veya Gınocchi formatındadır. Yemek bölgede
Çerkezlerin mönüsünde yer alır.
Ravioli
ile benzeşmesi ilgi çekicidir. Bu bizlere kültür etkileşiminin uluslararası
boyutu hakkında fikir verebilir.
Şipsi
Kullanılacak
malzemeler
1
adet kemiklerinden ayrılmış tavuk
2 su
bardağı süt
12 su
bardağı tavuk suyu
6
kaşık tepeli un
5-6
diş sarımsak
1,5
kaşık tereyağı
1 çay
kaşığı kırmızı biber
Yapılışı
Tavuk
temizlenip haşlanır. Haşlama suyundan alınarak parçalara ayrılır. Üç dört diş
sarımsak dövülerek parçalanan tavuk etlerine sürülür.
Süt
unla ezilerek kaynamakta olan tavuk suyuna ilave edilip, sürekli karıştırılarak
koyulaşıp sos halini alıncaya kadar kaynatılır.
Parça
etler ilave edilerek bir iki taşım da et kaynatılır. Tabaklara servis yapılarak
üzerine eritilmiş tereyağı ve kırmızı biber gezdirilir.
Sıcak
servis yapılır.
Taze Fasulye Kavurması
Malzemeler
1 kg
yeşil fasulye (Kılçıksız)
2
orta boy soğan
4
yumurta
2
kaşık tereyağı
Tuz-pul
biber
Yapılışı
Fasulyeler
ayıklanıp kırılır. Kaynar tuzlu suda 15-20 dakika haşlanır. Kevgire dökülür,
soğumaya ve süzülmeye bırakılır.
Geniş
kulaklı bir tencereye tereyağı konulur. Soğanlar küçük küçük doğranır ve
sarartılır. Fasulyeler ilave edilir.
Bir
miktar silkelenerek daha sonra tuz, pul biber katılarak kendi halinde 30 dakika
pişirilir.
Yumurtalar
kırılır 10 dakika yumurtayla çevrildikten. Sonra sıcak servis yapılır.
Ayvalı Yahni
Kullanılacak
Malzemeler
3
adet ekmek ayvası
750
gr. kuş başı dana eti 100 gr haşlanmış nohut
1
çorba kaşığı dut pekmezi
1
tutam pul biber
1
tutam beyaz biier
Yapılışı
Ayvalar
yıkanarak parçalar halinde doğranıp kaynar suya abk. 30-35 dakika haşlanarak
süzgeçten geçirilir.
Et
yağda hafif kavrulup bol sıcak su ilave edilerek ıslatılmış nohut ve ayva
tencereye konur. Bir saat kadar pişirilir.
İsteğe
göre ateşten indirmeye yakın bir çorba kaşığı dut pekmezi ilave edilir. Biraz
daha pişirilerek servis yapılır.
Bakla sarması
Kullanılacak
Malzemeler
3 su
bardağı kuru iç bakla
3 su.
bardağı yarım yarma ve İnce bulgur karışımı
6
orta boy kuru soğan
2
çorba çay kaşığı tere yağ
1
çorba kaşığı sıvı yağ
1 kg.
salamura Turhal yaprağı
1,5
kg koyun sırtı (kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayrılmış) 2 yemek kaşığı
salça
2
orta boy domates
1
demet dereotu
1,5
çorba kaşığı reyhan otu.
1
tatlı kaşığı kırmızı biber
1
tatlı kaşığı tuz
İç
bakla yayvan bir kaba konur. Küp küp doğranmış 4 adet soğan, bir kaşık salça,
reyhan, tuz, dereotu ve domatesten oluşan dalına içi iyice karıştırılır. T
uzu
alınmış asma yapraklarına hazırlanan iç konarak kare şeklinde tek tek sarılır.
Tabanına
iki üç adet yaprak yayılan ve kibrit kutusu büyüklüğünde parça etler konulan
tencereye dalınalar dizilir.
Tencere
kaynadıktan sonra mum ışığı kadar kısık ateşe konur.
Bu
arada ayrı bir tavada ince doğranmış 2 adet soğan, bir kaşık salça, tereyağı ve
sıvı yağda öldürülür.
Karışıma
su ilave edilir, pişmekte olan dalınanın üzerine dökülür ve 2 saat kısık ateşte
pişirilir. Sıcak servis yapılır.
Bulgurlu Domates Yemeği
Kullanılacak
Malzemeler
2
adet soğan
250
gr kıyma
5
adet domates
1/2
su bardağı bulgur
1 su
bardağı su
2
kaşık tereyağı
Tuz
Yapılışı
Soğanlar
iri piyaz doğranır. Bir tencerede tereyağı eritilir, soğanlar İçine katılır.
Biberlerin orta tohumları alınarak doğranır, s
oğana
katılarak sote edilir. Kıyma ilave edilip kavrulur. Önceden kabukları soyulup
doğranmış domatesler ilave edilir.
Karışım
3-5 dakika çevrilir. Tuz, bulgur ve su ilave edilerek kısık ateşte 30 dakika
pişirilerek servis yapılır.
Çalma Pekmezli Köy pilici
(çalma
derken sürme gidip pekmez çalmayın J
Kullanılacak
Malzemeler
"
1
adet köy pilici
100
gr çalma pekmez
1
adet limon suyu
1
kaşık elma sirkesi
1
tatlı kaşığı biber salçası
1
tatlı kaşığı domates salçası
1
yemek kaşığı kuru erik şerbeti
10
diş dövülmüş sarımsak
Kaya
tuzu
İsteğe
göre pul biber
Yapılışı
Köy
pilici 6 parçaya ayrılır. Kemiğe gelecek kadar çentikler açılır.
Diğer
bütün malzeme karıştırılmak. Tavuk parçaları bu sosun içinde en az altı
saat bekletilir.
Izgara
ve yanmaz tava (yağ konulmadan) kızdırılır.
Her
bir yüzü 5 dakika pişirilir. sıcak servis edilir.
Çemenli
Kullanılacak
Malzemeler
1
tahta kaşığı pastırmadan sıyrılmış çemen
1,5
çorba kaşığı tereyağı
1
çorba kaşığı salça
300
gr orta yağlı kıyma
150
gr pastırma (yağlı)
Yapılışı
Yağ
bir tencerede eritilir. Kıyma ilave edilerek kavrulur. Kıyma pişme aşamasına
gelince çemen ve pastırma ilave edilir.
Pastırmanın
rengi döndüğünde salça konur, çevrilir. Karışıma 1,5 su bardağı su ilave edilir
ve kaynatılır.
Çerkez Hıçını Etli
Kullanılacak
Malzemeler
Hamuru
1 kg
ince kıyılmış kıyma (dana-koyun)
2
küçük soğan
2 baş
sarımsak
Kimyon,
karabiber, pul biber, Kekik
2
bardak su
1
yemek kaşığı tereyağı
3
bardak su
Tuz
Alabildiği
kadar un
Yapılışı
Hamur
kulak memesi kıvamında yoğrulur, dinlenmeye bırakılır.
İç
malzemesi; kare doğranmış soğan, ince kıyılmış sarımsak, kıyma, baharatlar,
tuz, yağ ve su yoğrulup bir kenara alınır.
Hamur
İkiye ayrılır. Bir parçası diğerinden daha büyükçe alınır. Büyük parça tepsinin
altına yerleştirilip kenarlara taşırılır.
İçine
iç malzemesi yayık. Diğer küçük parça hamur da aynı şekilde açılır ve kıymalı
karışımın üzerine yerleştirilir.
Taşan
kenarlarla üzerine yerleştirilen hamurlar düzgün bir şekilde birbirine
yapıştırılır. 200 derece ısıtılmış fırına sürülür.
Hamur
kabarmaya başlayınca ortası bir bıçak yardımıyla delinir ve üzerine bir miktar
yağ sürülür. İyice kızarınca sıcak servis yapılır.
Düğün Tavası
Kullanılacak
Malzemeler
İnce
bulgur veya düğü
2-3
baş kuru soğan
2-3
adet domates veya 1 kaşık salça
2
kaşık sade yağ
2
yumurta büyüklüğünde kıyma Dereotu, reyhan, tuz
Yapılışı
Bakır
bir leğence alınır ve küçük kuş gözü doğranmış soğan yağda öldürülür.
Kıyma
eklenir, kavrulduktan sonra kabuğu soyulmuş domates ve salça konarak
kaynatılır.
Daha
sonra düğüsü katılır. Doğranmış dereotu, tuz ve kuru reyhan ilave edilir. Suyu
yavaş yavaş çektirilir.
Sulu
pilav kıvamına gelip düğüsü tamamen yumuşayınca ateşten alınır. Biber ve
domates turşusu ile servis yapılır.
NOT:
Yüzünün kaymak tutması için ağzı açık pişirilmelidir. Bir ölçü düğü İçin 2,5 -
3 ölçü su kullanılır.
Domates Biber Yemeği
Kullanılacak
Malzemeler
1/2
kg Turhal biberi
750
gr yerli domates
1/2
kg kuzu kuşbaşı
2
kaşık tereyağı
Tuz
Yapılışı
Kuzu
eti tencereye (kulaklı) alınır. Tencerenin ağzı kapaklı olarak suyunu salıp
çekinceye kadar pişirilir.
Suyunu
çekince önceden tohumları alınmış ve uzunlamasına dörde bölünmüş biberler ve
tereyağı ilave edilir.
Orta
ateşte tencerenin kapağı açık olarak biberler kızarıncaya kadar kavrulur.
Doğranıp
hazırlanmış domatesler ilave edilerek tuz konur ve tencerenin ağzı kapatılarak
30 dakika orta ateşte pişirilir.
Sıcak
servis yapılır.
Ebe Gömeci
Kullanılacak
Malzemeler
1 kg
ebe gömeci
300
gr orta kıyma
2
kaşık bulgur
1
kaşık tereyağı
iki
büyük baş soğan
Tuz
Yapılışı
Ebe
gömeci ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Bir tencerede soğan, ile yağ pembeleşene
kadar kavrulur.
Kıyma
ilave edilir. Kıyma öldükten sonra ebe gömeci konup karıştırılır.
Ebe
gömeci öldürüldükten sonra ortası açılıp bulgur ilave edilir. Yarım, çay
bardağı ılık su ve tuz ilave edilerek pişirilir.
Bölgece
servis edilirken yanında iş kefe (yufka) verilir.
Erikli Yavan Sarma
Kullanılacak
Malzemeler
2 su
bardağı düğü
6
büyük boy kuru soğan
3
çorba kaşığı tereyağı
1 çay
bardağı sıvı yağ
1.5
kg salamura Turhal yaprağı
1.5
Su bardağı çekirdeksiz erik kurusu (Kara erik)
2
çorba kaşığı reyhan
1,5
çorba kaşığı salça
1
tatlı kaşığı kırmızı biber
1
tatlı kaşığı kara biber
1,5
tatlı kaşığı kimyon
1
tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Bir
kabın içinde dolma içi, bir bardak su ile ıslatılır.
Reyhan,
4 adet ince kıyılmış soğan, baharatlar düğünün içine katılır.
Malzeme,
tuzu alınmış yaprağa serçe parmak kalınlığında ince ve uzun olarak
sarılır.
Pişirilecek
tencerenin altına yaprak serip, dolmalar dizilir. Her kat dolma arasına erik
kurusu serilir.
Ayrı
tavada sıvı yağ ve tereyağı ısıtılır, çok ince doğranmış iri kuru soğan ve
salça katılır,
su
ilave edilir ve dizilmiş sarmaların üzerine dökülür. En üste Sıcağa dayanıklı
bir tabak kapatılır.
1.5
saat kısık ateşte pişirilir.
NOT :
Su sarmaların üzerine kadar konulur.
Etli Yaprak Sarması
Kullanılacak
Malzemeler
500
gr orta yağlı koyun kıyması
1 su
bardağı İnce bulgur
1
küçük boy salamura Turhal yaprağı
3
çorba kaşığı tereyağı
500
gr. kuzu tandır (kafes, el büyüklüğünde)
5
orta boy kuru soğan
2
kaşık salça
istendiği
kadar karabiber, kimyon ve tuz
Yapılışı
Tuzunun
çıkması için yaprak suda ıslatılır ve yıkanır. Bir kapta kıyma, İnce
doğranmış
soğan, baharatlar, salça, İnce bulgur ve 1 bardak su karıştırılır.
Bu
malzeme ile küçük boydaki asma yaprakları, 1,5xl,5 cm kareler oluşturacak
şekilde sarılır.
Tencerenin
dibine yapraklar dizilir. Üzerine parça etler ve onun üzerine de dolmalar
yerleştirilir.
Yüze
çıkacak kadar su ve tereyağı konur, Üzeri tekrar yaprakla kapatılır.
Yaprakların
üzerine ısıya dayanıklı bir kap konur ve çok kısık ateşte 2 saat pişirilir.
Zeytinyağlı kuru dolma
KAÇ
KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA
SÜRESİ: 20 dk
PİŞME
SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
• 1
kg kuru biber ve patlıcan
• 1.5
su bardağı dolmalık pirinç
• 4
soğan
• 2.5
su bardağı su
• 1
su bardağı kızartmalık zeytinyağı
• 1
çorba kaşığı biber salçası
• 1
çorba kaşığı domates salçası
• 1
tatlı kaşığı karabiber
• 1
tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
• 1
tatlı kaşığı kuru nane
• Tuz
Hazırlanışı:
*
Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Geniş
bir tavada zeytinyağını kızdırıp soğanları kavurun.
Pirinci
yıkayıp süzün. Biber ve domates salçası, pirinç ve baharatları ilave edip 1-2
dakika daha kavurun.
1 su
bardağı sıcak su ekleyip kapağı kapalı olarak demlendirin.
*
Kuru biber ve patlıcanları sıcak suda yarım saat bekletin. Sudan çıkarıp ters
kapatarak süzgeçte bekletin.
*
Suyu süzülen biber ve patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurup
tencereye dizin.
1.5
su bardağı su ekleyip kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirin. Tencereyi
ocaktan alın.
Ilık
ya da soğuk olarak servis yapın.
ETLİ SOĞAN DOLMASI
Etli
soğan dolması
KAÇ
KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA
SÜRESİ: 15-20 dk
PİŞME
SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
• 2
kırmızı soğan
• 2
beyaz soğan
• 2
çay bardağı sıcak su
• 1
çorba kaşığı domates salçası
•
Yarım kahve fincanı sıvıyağ
• Tuz
Dolma
harcı:
• 150
gr kuzu kıyma
• 3
domates
• 2
soğan
•
Yarım su bardağı pirinç
•
1'er çay kaşığı karabiber, kuru nane ve kimyon
• 1
çorba kaşığı domates salçası
• 4
diş sarımsak
Süsleme
için:
• 4
diş yağda sotelenmiş sarımsak
• 2-3
dal Frenk maydanozu
Hazırlanışı:
*
Soğanları soyup üst kısımlarını kapak şeklinde kesin.
İç
kısımlarını çıkarın. İçi boş soğanları kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün.
*
Dolma harcını hazırlamak için; soğan ve sarımsakları soyup kıyın.
Domatesleri
soyup doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün. Kıymayı derin bir kaba alın.
Soğan,
sarımsak, domates, pirinç, 1 kaşık salça, tuz ve baharatları ilave edip iyice
karıştırın.
*
Soğanların içini dolma harcı ile doldurun. Hazırladığınız dolmaları bir
tencereye dizin.
Sıcak
su, salça ve sıvıyağı ilave edin. Orta ateşte kapağı kapalı olarak 20 dakika
pişirin.
Servis
tabağına alıp üzerlerini yağda sotelenmiş sarımsak ve frenk maydanozuyla
süsleyerek servis yapın.
SEBZELİ LAHANA SARMA
Sebzeli
lahana sarma
KAÇ
KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA
SÜRESİ: 15 dk
PİŞME
SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:
• 1
lahana
• 500
gr çalı fasulye
• 2
soğan
•
Yarım demet dereotu
•
Yarım demet maydanoz
• 10
arpacık soğan
• 1
kırmızı dolmalık biber
• 2
su bardağı sıcak su
• 1
kesme şeker
• Tuz
Hazırlanışı:
*
Lahanayı yaprak yaprak ayırıp haşlayın. Taze fasulyeleri temizleyip
haşlayın.
Soğanı
soyup kıyın. Dolmalık biberi temizleyip küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve
dereotunu kıyın.
Arpacık
soğanları soyun.
*
Haşlanmış fasulyeyi süzüp küçük küçük doğrayın.
Doğranmış
soğan, biber, fasulye, maydanoz ve dereotunu bir kapta karıştırın.
Malzemeyi,
lahana yapraklarına paylaştırıp sarın. Tencereye dizip üzerine zeytinyağını
gezdirin.
Arpacık
soğanları serpiştirip şeker ve suyu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin.
Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın.
Soğuyunca
servis yapın.
Tokat kebabı
Kullanılacak Malzemeler1,5 kg taze kuzu eti
500 gr kuyruk yağı
1kg çekirdeksiz patlıcan
1kg yerli tarla domatesi
300 gr yerli biber
6 orta boy patates
10 adet küçük soğan
6 baş sarımsak
10 adet uzun lavaş pide
Yapılışı:
Kullanılacak Malzemeler1,5 kg taze kuzu eti
500 gr kuyruk yağı
1kg çekirdeksiz patlıcan
1kg yerli tarla domatesi
300 gr yerli biber
6 orta boy patates
10 adet küçük soğan
6 baş sarımsak
10 adet uzun lavaş pide
Yapılışı:
Kibrit büyüklüğünde kesilmiş etler kaya tuzu ile tuzlanır.
Sapı kesilmiş patlıcanlar soyulmadan boyuna ikiye ayrılır. Kaya tuzu ile iç yüzleri birbirine sürülerek ovulur.
Baş parmak uzunluğunda enine doğranır. Patatesler kabuğu soyulup yarım cm kalınlığında halka halka kesilir.
Kebap şişleri bir parça kuyruk yağı ile silinir.
Daha sonra bu şişlere sırası ile bir parça kuyruk yağı, 1 baş bütün sarımsak daha sonra doğranmış et altına
içi ete dönük patlıcan altına patates olmak üzere sırasıyla takılır. Her şişte bir baş sarımsak kullanılır.
Kebap ocağının tavasına domatesler ikiye bölünerek içleri yukarıya bakacak şekilde dizilir.Yine diğer şişlere
her birine büyük bir parça kuyruk yağı takılarak yeşil biberler dizilir. Şişler ocağın içine pişme sırasıyla ve domateslerin
içinde bulunduğu tavanın üstüne gelecek şekilde dizilir.
15 - 20 dakika arasında pişen şişler üzerine bayat lavaş serilmiş tepsinin içine ortasına domatesler gelecek şekilde dizilir.
Domatesin ortasına ayrıca kebap yağı konur.
Bu yemek eski Tokat evlerinde bulunan topraktan yapılmış özel ocaklarda pişirilir.
Tokat kebabı ön hazırlığından pişirilmesine ve yeme adabına kadar bir ritüeldir.
Zevk ve sefa sahibi insanların bıraktığı bir kültür hazinesidir.
Tokat kebabının fırını Tokat bağlarının vazgeçilmez bir geleneğidir.
Tokat bölgesinde bu fırınları yapabilmek ayrı bir ustalık ve değer ölçütüdür.
Kebabı oluşturan her ürün başlı başına bir ustalık ister.
Tokat Kebabı sanıldığının aksine kuru hararetle piştiği için sindirimi kolay bir yemektir.
Eski fırın tipleri incelendiğinde, geçmişte Tokat kebabının ateşi hiç görmeden kızdırılmış fırınlarda pişirildiği görülür.
Ancak daha sonraları zamana ayak uydurmak zorunda kalan ve ticari bir boyut kazanan Tokat kebabı pelit odunu
ateşinde yapılmaya başlanmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Tokat kebabı her ne kadar Tokat'a has bir yemek olsa da Turhal'da da yıllardan beri çok iyi kebap yapılmaktadır.
TOKAT TAVASI
Kullanılacak Malzemeler
1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz)
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doğranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar dişleri çıkarılır..
Arkadan soğanlar soyulur. Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme aparatına sırası ile
en atta patates, kelle soğan, patlıcan, yeşil biber, kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış
Kullanılacak Malzemeler
1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz)
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doğranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar dişleri çıkarılır..
Arkadan soğanlar soyulur. Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme aparatına sırası ile
en atta patates, kelle soğan, patlıcan, yeşil biber, kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış
sarımsaklar
konur.)
Etler, etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir. Kuyruk yağlarının üzerine baharatlar ve tuz
Etler, etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir. Kuyruk yağlarının üzerine baharatlar ve tuz
ilave
edilir. Fırına verilir.
Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir. Bu malzeme 1,5 saat fırında orta
Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir. Bu malzeme 1,5 saat fırında orta
hararette
tutulur. 1,5 saat sonra malzeme fırından çekilir kuyruk yağlarının eriyip
erimediği gözetilir.
Kuyruk
yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak
şekilde silkelenir,
üzerine
soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates konur, domatesin diğer yarısı da
doğranarak
tavanın
üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.
Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir. Fırından alınan ve servise
Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir. Fırından alınan ve servise
hazır
hale getirilen tava kaşık yardımıyla malzemeler fazla ezilmeden
karıştırılır.
Sıcak
olarak servis yapılır.
Kete (Çörek, Yuğurtmaç, Yağlı)
Kullanılacak Malzemeler
2,5 su bardağı süt
1 büyük paket margarin 1 küçük paket yaş maya 1 tatlı kaşığı tuz Alabildiği kadar un
Erimiş yağ, süt, maya ve tuz karıştırılarak aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılır.
Hamur
ılık bir yerde bir saat bekletilerek kabartılır, yumurta
büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlanarak yanım cm kalınlığında açılarak içine iki kaşık
büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlanarak yanım cm kalınlığında açılarak içine iki kaşık
margarinle
kavrulmuş un serpilir. unlu taraf içte kalacak şekilde ve iki taraftan rulo
yapılacak şekilde,
ortadan
birleştirilir. Rulonun üst kenarları iki ucundan başlayarak kendi etrafında
döndürülür
ve uç
kısım içeriye sokularak yok edilir. Tepsiye aralıklı olarak dizilir.
15-20
dakika bekledikten sonra yumurta sansı sürülerek kızgın fırında pişirilir.
İşkefe
Kullanılacak Malzemeler
Un
Bir miktar su
Tuz
Hamur tahtası oklava
Sac
Aktaracak
Yapılışı
NOT: İşkefe süt, un, yumurta, su karışımından yapılır.
İşkefe İmece usulü ile yapılır. Geniş bir kabın içerisinde tuz, su ve un (alabildiği kadar)
karıştırılarak
yoğrulur. Hamur biraz dinlendirildikten sonra küçük yumaklar halinde
kesilip
oklava
yardımı ile incecik açılır. (Kolay açılması için üzerine un serpilir)
Kızdırılan sacın üzerine oklava
yardımı
ile konulur, hafif pişirilir. Pişen işkefeler üst üste konur, üzeri örtülerek
kurumaya bırakılır.
Yenileceği
zaman kuru işkefelerin üzeri ılık su ile hafif ıslatılır. Biraz bekletildikten
sonra içerisine
maydanoz
çökelek karışımı konularak veya sade olarak yenilir.
Mayalı Pişi
Kullanılacak Malzemeler
2 ekmek hamuru
Yarım bardak sıvı yağ
Yapılışı
Hamur 6 parçaya bölünür. Tavaya sıvı yağ konulur ve kızdırılır. Yağ kızınca hamur un yardımı ile parmak
kalınlığında açılır
ve kızgın yağda arkalı önlü orta ateşte kızartılır. Hamurların hepsi aynı
şekilde sırası ile
kızartıldıktan
sonra pekmez, bal, peynir gibi malzemelerle sıcak çay yanında ya da soğuk
meşrubatlarla
servis
yapılır.
NOT:
Hamur ekmek fırınlarından veya pidecilerden temin edilir. Hamurun yumuşak
kıvamlı olması tercih
edilir.
Çökelikli Katmer
Malzemeler
1lt su
Alabildiği kadar un
½ kg çökelek
250 gr eritilmiş tereyağı
1 demet ince kıyılmış maydanoz
4-5 dal ince kıyılmış yeşil soğan
Tuz
Yapılışı
Su, tuz ve un karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur ikiye bölünür.
Bir
parçası 5 eşit parçaya ayrılıp bezeler yapılır. Sırayla açılarak bir fırça
yardımı
ile
her biri yağlanır ve katlanır. Yıkanmış bir tepsiye dizilir. Üstü nemli bir
bezle
örtülerek
dinlenmeye bırakılır. Diğer hamur mandalina büyüklüğünde bezelere
ayrılır.
Çökelek,
maydanoz, tuz ve yeşil soğan karıştırılır. Bezelerden biri ince bir şekilde
açılır.
Yuvarlak
hamurun yarısına çökelek serilir. Diğer yarısı merine katlanarak kapatılır
ve
kenarları
parmakla hafif bastırılarak yapıştırılır. Sacda bir tarafı yağsız kızartılır
ve
çevrilince
bir fırça yardımı ile yağlanır. Diğer tarafı da kızarınca tepsiye alınır ve
yağlanır.
Bu
işlem hamurlar bitene kadar tekrarlanır. Sonra sıra yağlanıp dinlenmeye
bırakılan katmer
hamurlarına
gelir. Kare şeklinde katlanmış katmerler de sırasıyla açılır aynı çökelekli
hamurlar gibi pişirilir
ve
yağlanır. Çökelekliler mutlaka sıcak, katmerler arzuya göre sıcak soğuk veya
ılık servis yapılabilir.
Gelmiş
Kullanılacak Malzemeler
2 bardak su
Alabildiği kadar un
250 gr kuyruk yağı (olabildiğince ince doğranmış) 1 baş sarımsak
Tuz
Yapılışı
Su, un ve tuz kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar
Kullanılacak Malzemeler
2 bardak su
Alabildiği kadar un
250 gr kuyruk yağı (olabildiğince ince doğranmış) 1 baş sarımsak
Tuz
Yapılışı
Su, un ve tuz kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar
kopartılarak
kalbur üzerinde işaret, orta ve yüzük parmağı ile bastırılarak içi boş kalacak
şekilde çevrilir.
(Kalbura
bastı tatlısında uygulandığı gibi) Hafif unlanmış bir tepsiye hamurlar dizilir.
Diğer tarafta kuyruk
yağı
altı kısık bir tencerede iyice eritilir. Büyük bir tencereye yeterli miktarda
haşlama suyu konur,
kaynayan
ve bir miktar tuz atılmış olan suya hamurlar atılarak haşlanır. Hamurlar
piştikten sonra
büyük
bir kaseye alınır. Haşlama suyundan iki kepçe kadar su önceden eritilmiş olan
kuyruk yağına i
lave
edilir. Sarımsalar da iyice ezildikten sonra yağlı suya karıştırılır. Haşlanmış
hamurların üzerine yağlı
ve
sarımsaklı su dökülerek sıcak servis yapılır.
Haşhaşlı ve cevizli parmak
Kullanılacak Malzemeler ( 10 Adet Ekmek İçin)
5 kg un .
4 lt. su
125 gr tuz
750 gr iç ceviz
500 gr haşhaş
500 gr sıvıyağ
Yarım ekmek kaşığı maya
Yapılışı
5 kg una 4lt su, 125 gr tuz ve maya konularak bu malzemeler karıştırılır.
Hamur kendini toplayana kadar elle yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra hamurun
üstü
hafif nemli bir bezle kapatılır. Kıvamına gelene kadar dinlenmeye alınır. Hamur
dinlendikten sonra
10
parçaya ayrılarak her bir parçanın içerisine sıvıyağ, ceviz ve haşhaş konularak
katlanarak rulo halinde
burgu
biçiminde hamur yan yana üç burgu olacak şekilde parmak görüntüsü haline
getirilir.
Kara fırın dediğimiz fırınlarda ya da evlerimizdeki fırınlarda 25-30 dakika
arasında pişirilerek fırından çıkartılır. Yenmeye hazır hale gelir.
Kara fırın dediğimiz fırınlarda ya da evlerimizdeki fırınlarda 25-30 dakika
arasında pişirilerek fırından çıkartılır. Yenmeye hazır hale gelir.
Haluj
Kullanılacak Malzemeler
İç Malzemesi
2-3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
Alabildiği kadar un
Çerkez peyniri Maydanoz
Yapılışı
Yumurta, sıvı yağ, tuz, 3 su bardağı soğuk su ve un ile puaça hamuru yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
Kullanılacak Malzemeler
İç Malzemesi
2-3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
Alabildiği kadar un
Çerkez peyniri Maydanoz
Yapılışı
Yumurta, sıvı yağ, tuz, 3 su bardağı soğuk su ve un ile puaça hamuru yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
6
tane küçük yumak yapılır. 10 dakika dinlendirilir. Yumaklar börek gibi açılır:
Peynir
konularak üçgenler halinde özel bir ruletle kesilir. Aynı işlem diğer yumaklar
için tekrarlanır.
Kızgın
bol sıvı yağda kızartılır. Kağıt havlu serilen tepsiye alınır.
NOT : Düğünlerde yakın akrabalar tarafından özel örme sepetler içerisinde düğün evine gelen misafirlere
NOT : Düğünlerde yakın akrabalar tarafından özel örme sepetler içerisinde düğün evine gelen misafirlere
ikram
etmek için haluj getirirler. .
Sirrun
Kullanılacak Malzemeler
4 yufka (sonbaharda hazırlanmış kuru yufka veya taze işkefe)
Tavlamak için su
250 gr yoğurt
6-7 diş dövülmüş sarımsak
3 kaşık tereyağı
Tuz
Pul biber
Yapılışı
Yufkalar tavlanır ve temiz bir bez arasında bir müddet yumuşamaya bırakılır. Sonra yufkalar
Kullanılacak Malzemeler
4 yufka (sonbaharda hazırlanmış kuru yufka veya taze işkefe)
Tavlamak için su
250 gr yoğurt
6-7 diş dövülmüş sarımsak
3 kaşık tereyağı
Tuz
Pul biber
Yapılışı
Yufkalar tavlanır ve temiz bir bez arasında bir müddet yumuşamaya bırakılır. Sonra yufkalar
sıkı
ve İnce bir şekilde rulo sarılır. 5' er cm büyüklüğünde doğranır ve bir tepsiye
dikine ve sıkı bir şekilde
dizilir.
Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurttan bir miktar kaşık yardımı ile dökülür.
Aynı işlem Yoğurdun
üzerine
iki sıra yufka içerden başlamak şartı ile tekrarlanır. Eğer yufkalar kaldı ise
tekrar iki sıra yufka
içerden
başlayarak dizilir. Üzerine kalan yoğurt dökülür. Yufka yoğurt işlemi sona
erince üzerine bir tavada
eritilmiş
hafif yanmış tere yağ dökülür. Hemen servis yapılır. Bütün bu işlemler taze
işkefe ile de
gerçekleştirilerek
Sirrun yapılabilir. Ancak işkefe kullanırken yufkadaki gibi yumuşatma işlemine
gerek yoktur.
Haşıl
Yapılışı
Yarma düğüsü su ile iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu arada biraz tencerenin dibini tutar.
Pişirme
sona erince küçük bir tepsiye boşaltılır. Kızarmış tere yağla yağlanır.
Tepsinin
ortası açılarak pişirilmiş süt konur. Sonra sumak alınıp süte batırılarak
yenir.
Haşılın Öyküsü
Bu yemeği evde her zaman kayınvalide pişirirmiş. Gelin de çok severek yermiş.
Haşılın Öyküsü
Bu yemeği evde her zaman kayınvalide pişirirmiş. Gelin de çok severek yermiş.
Yemek
tencerenin dibini çok tutarmış ve bunu temizlemek de kayınvalideye düşermiş.
Gelin
kayınvalideye "anne sen ölünce ben bunu nasıl yapacağım" diye sormuş.
Kayınvalide
"dibi tutan tencereye biraz su koy üç gün bekle bu arada ben gelir
yıkarım" demiş.
Kayınvalide
öldükten sonra gelin bu yemeği pişirmiş dibi tutan tencereye su koyup bir
kenara bırakmış.
Aradan
üç gün geçmesine rağmen tencerenin yıkanmadığını görünce kızıp suyu dökünce
tencerenin dibindekiler de dökülmüş.
Gelin
kayınvalidesinin anlatmak istediğini o zaman anlamış.
HELVA YAPALIM
Geçmişten günümüze mutfağımızın en sevilen tatlılarından olan un helvasını Ramazan'da iftar sofraları veya
Geçmişten günümüze mutfağımızın en sevilen tatlılarından olan un helvasını Ramazan'da iftar sofraları veya
kandil
geceleri için hazırlayabilirsiniz.
Un helvası
KAÇ KİŞİLİK: 8-10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 40 dk
Malzemeler:
• 250 gr margarin
• 2.5 su bardağı un
Şerbet için:
• 3 su bardağı su
• 2 su bardağı tozşeker
Süsleme için:
• 50 gr soyulmuş antepfıstığı
• 1 çorba kaşığı çekilmiş antepfıstığı
Margarini bir tencerede veya geniş bir tavada eritip kızdırın.
Unu azar azar ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun.
Un helvasını İyice karıştırıp top kaşıkla alarak servis tabaklarına dizin.
Un helvası
KAÇ KİŞİLİK: 8-10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 40 dk
Malzemeler:
• 250 gr margarin
• 2.5 su bardağı un
Şerbet için:
• 3 su bardağı su
• 2 su bardağı tozşeker
Süsleme için:
• 50 gr soyulmuş antepfıstığı
• 1 çorba kaşığı çekilmiş antepfıstığı
Margarini bir tencerede veya geniş bir tavada eritip kızdırın.
Unu azar azar ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun.
Un helvasını İyice karıştırıp top kaşıkla alarak servis tabaklarına dizin.
Her
birinin üzerine birer antepfıstığı yerleştirin. Çekilmiş fıstıkla süsleyip
servis yapın.
Su ve tozşekeri bir tencerede kaynatıp şerbeti hazırlayın.
Su ve tozşekeri bir tencerede kaynatıp şerbeti hazırlayın.
Unun
rengi pembeleştikten sonra bir yandan kavurmaya devam ederken
diğer
yandan sıcak şerbeti azar azar ilave edin. İyice çekinceye kadar sürekli
karıştırıp ateşten alın.
Üzerini
kâğıt havlu ile örtüp tencerenin kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın.
NOHUTLU YOĞURT ÇORBASI
Nohutlu yoğurt çorbası
KAÇ KİŞİLİK: 2
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane
Tuz
Hazırlanışı:
* Yoğurt, un ve yumurtayı bir kaba alıp mikserle çırpın.
Nohutlu yoğurt çorbası
KAÇ KİŞİLİK: 2
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane
Tuz
Hazırlanışı:
* Yoğurt, un ve yumurtayı bir kaba alıp mikserle çırpın.
Tencereye
alıp suyu ve nohutu ilave edin. Tuzu serpip iyice karıştırın.
Kısık
ateşte koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin.
* Tereyağını tavada eritip kırmızı toz biberi ilave edin.
* Tereyağını tavada eritip kırmızı toz biberi ilave edin.
Çorbayı
kâselere paylaştırıp üzerine biberli yağı gezdirin ve nane serpip servis yapın.
Ekmek Aşı
Kullanılacak Malzemeler
1 ev ekmeği (bayat)
1 çay bardağı pirinç
250 gr kıyma
4 adet yumurta
6 adet orta boy l~uru soğan 2 orta boy domates
2 orta boy yeşil biber
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tuzlu yağ 1,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Bir tencerede yağ eritilir. Piyaz doğranmış soğanlar kavrulur, üzerine kıyma ilave edilir.
Kullanılacak Malzemeler
1 ev ekmeği (bayat)
1 çay bardağı pirinç
250 gr kıyma
4 adet yumurta
6 adet orta boy l~uru soğan 2 orta boy domates
2 orta boy yeşil biber
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tuzlu yağ 1,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Bir tencerede yağ eritilir. Piyaz doğranmış soğanlar kavrulur, üzerine kıyma ilave edilir.
İnce
doğranmış biber ve domates eklenir.
Daha
sonra salça ve üstünü üç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilip kaynatılır.
Pirinç ve hız katılır.
Pirinç
yumuşayınca yumurtalar içine kırık. Karıştırılarak pişirilir.
Bayat
ekmekler dilimlenerek küp olarak doğranır ve servis tabağına yerleştirilir.
Ekmeklerin
üzerine pişen yemekten kepçe ile dökülerek servis yapılır. Yörede en üste
sarımsaklı yoğurt konulur.
Mercimekli Bulgur Pilavı
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur 1,5 çorba kaşığı sade yağ Tuz
Yapılışı
Mercimek bir tencereye konulur.Üzerini üç parmak geçecek kadar su ilave edilir.
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur 1,5 çorba kaşığı sade yağ Tuz
Yapılışı
Mercimek bir tencereye konulur.Üzerini üç parmak geçecek kadar su ilave edilir.
Biraz
yumuşayınca tuzu konur. İyice yumuşadıktan sonra tahta bir kaşık tencerenin
ortasınd
a dik
durana kadar bulgur ilave edilip hafif ateşte suyu çektirilir.
Bu
ölçüyü tutturamayanlar 1’e 2 oranında mercimek suyu ekleyerek pilavın suyunu
ayarlayabilirler.
(1,5
bardak bulgura 3 bardak mercimek suyu).
Bir
tavada eritilip kızdırılmış yağ pilavın üzerine dökülerek kapağı kapatılıp bir
örtü ile sarılarak demlenmeye bırakılır.
NOT:
.:. Pilav pişirilirken İçine küçük küçük doğranmış ve kavrulmuş mantar ilave edilebilir,
.:. Mercimek konmadığı zamanlar evde dökülen şehriye kavrularak ilave edilir ve buna "Ev şehriyeli
bulgur pilavı denir,
.:. Ayrıca kıyma veya kuyruk yağı eritildikten sonra arta kalan kıkırdak ilave edilebilir.
.:. Mercimekli bulgur pilavının yanına turşu, ayran, karışık salata yemek veya kuşburnu ezmesi İçmek adettendir.
.:. Küçük ve kırışık yapıda olan yeşil mercimek makbul olanıdır. Çünkü çabuk pişer,
NOT:
.:. Pilav pişirilirken İçine küçük küçük doğranmış ve kavrulmuş mantar ilave edilebilir,
.:. Mercimek konmadığı zamanlar evde dökülen şehriye kavrularak ilave edilir ve buna "Ev şehriyeli
bulgur pilavı denir,
.:. Ayrıca kıyma veya kuyruk yağı eritildikten sonra arta kalan kıkırdak ilave edilebilir.
.:. Mercimekli bulgur pilavının yanına turşu, ayran, karışık salata yemek veya kuşburnu ezmesi İçmek adettendir.
.:. Küçük ve kırışık yapıda olan yeşil mercimek makbul olanıdır. Çünkü çabuk pişer,
PİRİNÇ PİLAVI
Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 bardak uzun taneli pirinç
1/2 bardak soğan, doğranmış
100 gram yağsız dana eti
Tatlandırmak için sarımsak tozu ve karabiber
2 çay kaşığı yenibahar
2 bardak su
1 tutam tuz
Yapılışı
Pirinç pilavı için kalın tabanlı bir tencere kullanın.
Yağı
ısıtın ve soğanları altın sarısı olana kadar kavurun.
Eti
ekleyin. Küçük parçalara bölün ve kahverengi olana kadar kavurun.
Baharatları
karıştırın ve pirinci ilave ederek yağla kaplanana kadar karıştırın.
2
bardak su ekleyin ve kaynatın. 1 - 2 dakika kadar karıştırarak kaynatın.
Karışım
hafifçe koyulaşmalıdır.
ağzını sıkıca kapayın ve altını kısarak 30 - 40 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin.
ağzını sıkıca kapayın ve altını kısarak 30 - 40 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin.
Eğer
bütün suyu çekmişse ve pirinçler çok kuruysa, 1/4 bardak su ekleyin ve 10
dakika daha pişirin.
Geniş
servis tabaklarında servis yapın.
İpucu
Bu çeşit hemen hemen bütün yemeklere, özellikle de fırında et ve tavuğa eşlik etmeye çok uygundur.
Bu tarifin orijinali kümes hayvanlarının içini doldurmak için olsa da kuşaklar boyunca
İpucu
Bu çeşit hemen hemen bütün yemeklere, özellikle de fırında et ve tavuğa eşlik etmeye çok uygundur.
Bu tarifin orijinali kümes hayvanlarının içini doldurmak için olsa da kuşaklar boyunca
burada
anlatılan sağlıklı şekliyle yapılmıştır. Salata ve sebze eşliğinde ana yemek
olarak da servis edebilirsiniz.
Güneydoğu
Usulü pilavın üzeri geleneksel olarak kavrulmuş çam fıstıklarıyla
(potasyum
ve fosfor açısından çok zengin olan) süslenir.
Çam
fıstıkları yerine kestane kullanabilirsiniz. Haşlayıp, süzdükten sonra kurutun.
Enine
ve boyuna keserek 8 - 10 adet kesilmiş badem şekline getirin.
1
yemek kaşığı sıcak zeytin yağında kavurun, süzdürün, artık pilavınızı süslemek
için kullanabilirsiniz.
Kestaneler
tarife (porsiyon başına) 20 kalori, 1 gram karbonhidrat, 2 gram yağ, 2 mg.
fosfor,
1 mg.
sodyum ve 10 mg potasyum eklerler.
Bir Porsiyonun Besin Değerleri
Protein 3 gram
Potasyum 72 mg.
Sodyum 30 mg.
Karbonhidrat 15 gram
Kalori 133
Fosfor 28 mg.
Kalsiyum 10 mg.
Yağ 7 gram
Bir Porsiyonun Besin Değerleri
Protein 3 gram
Potasyum 72 mg.
Sodyum 30 mg.
Karbonhidrat 15 gram
Kalori 133
Fosfor 28 mg.
Kalsiyum 10 mg.
Yağ 7 gram
Fasulyeli Bulgur Pilavı
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bulgur
50 gr yeşil fasulye
2 domates
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
5 su bardağı su
Yapılışı
Fasulye kırılır, yıkanır ve tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bulgur
50 gr yeşil fasulye
2 domates
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
5 su bardağı su
Yapılışı
Fasulye kırılır, yıkanır ve tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Üzerine
küçük doğranmış domatesler ilave edilerek pişme sürdürülür.
Bu
karışımın içine yıkanmış bulgur konarak beraberce çevrilir.
Kaynatılmış
su bu karışımın Üzerine pişme payı da düşünülerek dökülür ve karıştırılarak
tencerenin ağzı kapatılır.
Yaklaşık
15 dakika pişer. Pilav 10 dakika dinlendirilir. Ayrı bir tavada tereyağı
kızdırılarak pilavın Üzerine dökülür.
ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV
Arpa şehriyeli pilav
ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV
Arpa şehriyeli pilav
KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
• 2 su bardağı pirinç
• 3 su bardağı et suyu
• 1 kahve fincanı arpa şehriye
• 2 çorba kaşığı margarin
• Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
* Pirinci tuzlu ve limonlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Bol suyla durulayıp süzün.
* Margarini tencerede eritin. Arpa şehriyeleri ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
Pirinci
ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Et suyu ve tuzu ilave edin.
Su
kaynamaya başladığında ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatın. Pirinç suyunu
çekinceye kadar pişirin.
* Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika dinlendirin.
* Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika dinlendirin.
Üzerine
taze çekilmiş karabiber serptikten sonra sıcak olarak servis yapın.
Ispanaklı Mıhlama
Kullanılacak Malzemeler
1 kg ıspanak
4 yumurta
2 yemek kaşığı margarin
1 baş soğan
250 gr kıyma veya pastırma
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Yapılışı
Ispanaklar ayıklanıp bol su ile iyice yıkanır ve doğranır.
Kullanılacak Malzemeler
1 kg ıspanak
4 yumurta
2 yemek kaşığı margarin
1 baş soğan
250 gr kıyma veya pastırma
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz
Yapılışı
Ispanaklar ayıklanıp bol su ile iyice yıkanır ve doğranır.
Bir
tencerede temizlenen ıspanaklar az su ile haşlanarak süzülür.
Bir kapta yağ eritilip ince piyaz doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.
Bir kapta yağ eritilip ince piyaz doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.
Kıyma
da eklenerek pişinceye kadar kavurmaya devam edilir.
Karışıma
haşlanan ıspanaklar da ilave edilir.
Ispanaklar
kavrulmadan 5 dakika evvel yumurtalar yemeğin üzerine kırılır.
Yumurtalar
piştikten sonra mıhlama servise hazırdır.
Kabak Kabuğu Kavurması
Kullanılacak Malzemeler
10 orta boy sakız kabağı
1 çay bardağı köftelik İnce bulgur
3 orta boy kuru soğan
1,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1,5 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam kara biber
1 tutam kimyon
Yapılışı
Kabaklar yıkanır. Uç ve baş kısımları kesildikten sonra 3 cm kalınlığında
soyulur. Kabak kabuklar İnce ince kibrit çöpü kalınlığında (jülyen) doğranır.
Bir tencereye yağ konur. İnce piyaz doğranmış soğan kavrulur, salça ilave
edilip çevrilir. Doğranmış kabak kabukları ilave edilerek öldürülür. Bir çay
bardağı su ilave edilerek kabuklar yumuşatılır. Yumuşamış kabukların üzerine
bulgur, tuz ve baharatlar konur. 3-4 dakika piştikten sonra kıyılmış
maydanoz ilave edilir ve sıcak olarak servis yapılır.
Kullanılacak Malzemeler
10 orta boy sakız kabağı
1 çay bardağı köftelik İnce bulgur
3 orta boy kuru soğan
1,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1,5 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam kara biber
1 tutam kimyon
Yapılışı
Kabaklar yıkanır. Uç ve baş kısımları kesildikten sonra 3 cm kalınlığında
soyulur. Kabak kabuklar İnce ince kibrit çöpü kalınlığında (jülyen) doğranır.
Bir tencereye yağ konur. İnce piyaz doğranmış soğan kavrulur, salça ilave
edilip çevrilir. Doğranmış kabak kabukları ilave edilerek öldürülür. Bir çay
bardağı su ilave edilerek kabuklar yumuşatılır. Yumuşamış kabukların üzerine
bulgur, tuz ve baharatlar konur. 3-4 dakika piştikten sonra kıyılmış
maydanoz ilave edilir ve sıcak olarak servis yapılır.
Kuru Bamya
Kullanılacak Malzemeler
100 gr kuru bamya
1 orta boy kase nohut (75 gr)
1 adet tavuk
1 kaşık salça
1,5 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı
Bamya temizlenir, haşlanır ve suyu süzülür. Akşamdan ıslanmış nohut ile
tavuk haşlanarak pişirilir. Bir tencerede 1,5 kaşık tereyağı, bir kaşık salça,
bir çay kaşığı pul biberle sos hazırlanır. Sosun üzerine süzülen bamya ilave edilir.
En son tavuk ve bir miktar tavuk suyu konup 30 dakika ağır ateşte pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Kullanılacak Malzemeler
100 gr kuru bamya
1 orta boy kase nohut (75 gr)
1 adet tavuk
1 kaşık salça
1,5 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı
Bamya temizlenir, haşlanır ve suyu süzülür. Akşamdan ıslanmış nohut ile
tavuk haşlanarak pişirilir. Bir tencerede 1,5 kaşık tereyağı, bir kaşık salça,
bir çay kaşığı pul biberle sos hazırlanır. Sosun üzerine süzülen bamya ilave edilir.
En son tavuk ve bir miktar tavuk suyu konup 30 dakika ağır ateşte pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yapmayı unutmayınız. tesekkürler