mesaj


YÖRESEL YEMEKLER

Bat Cevizli
 Kullanılacak Malzemeler
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 kaşık salça
2 domates
2 kuru soğan
Yeşil soğan (3-5 dal)
200 gr üzüm yaprağı
3 su bardağı su
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çorba kaşığı kuru reyhan (taze varsa tercih edilir)
1 demet dereotu
1 tatlı kaşığı pul biber
Tuz

Mercimek haşlanıp soğutulur. Salça, ceviz, önceden yıkanıp doğranmış 
domatesler, dereotu, reyhan, kuru soğan, yeşil soğan gibi tüm malzemeler karıştırılır.
Bat, üzüm yaprağı ve köy ekmeği ile servis edilir.


Madımak
 Kullanılacak Malzemeler
1 kg madımak
200 gr pastırma
2 kahve fincan bulgur
2 baş soğan
1 su bardağı tereyağı
1 baş sarımsak
1 lt su
Tuz

Madımaklar ayıklanıp bol su ile birkaç kez yıkandıktan sonra süzülüp doğranır. Soğanlar küp olarak ve pastırma ince şekilde kıyılır.
Bir tencerede yağ eritilip soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pastırma ilave edilir. Doğranmış madımak da eklenerek kavurma işine devam edilir. Üzerine bulgur, tuz, tanelenmiş sarımsak ve 1 lt su ilave edilerek 1,5 saat pişirilir. (Daha lezzetli olması İçin 100-150 gr kuyruk yağı konulabilir.)
MADIMAK
Madımak yemeği aslında Tokat, Sivas ve Amasya'yı da içine alan bir bölgenin yemek kültürünün bir ürünüdür. Türkülere konu olmuş, iş yerlerine isim olmuş insan isimlerine lakap olmuştur. Toplanmasından ayıklanmasına ve pişirilmesine Kadar ki süreçte Anadolu insanının yardımlaşma bilincini yansıtarak halen bölgenin en aranılan yemeklerinden biri olarak saltanatını sürdürmektedir.
Madımak Anadolu yaylalarında yetişen, Anadolu insanının baharın gelmesiyle sofralarından eksik etmediği, Türk mutfağının otantik bir sebze yemeğidir. 'Yayla Gülü Madımak"ın Baharla birlikte toplama Süresinin kısalığı Ürüne olan rağbeti daha da artırmaktadır. Geçmişte türkülerimize konu olan madımağın yenilebilen 100 gramında %73 su, 0.4 gr yağ, 1.4 gr protein, 63 mg C vitamini, 55 mg kalsiyum, 25 mg sodyum, 6 mg fosfor bulunmaktadır. Organik asitler nedeniyle hafif ekşi bir lezzete sahiptir. Yurt dışında özellikle vejeteryan kişilerce aranılan bir Ürün olan madımak, Türkiye'de sadece yöre sınırlarını değil ülke sınırlarını da aşarak tüketicinin damak zevkine sunulmaktadır .
Anadolu insanının madımağı yemek amaçlı tüketiminin yanında, böbrek kumlarını dökmek için bitkinin köklerinin kaynatılarak içildiği, bebeklerin yüz ve vücudundaki ürüfiye ve isilikleri silmek için yapraklarının suyunun kullanıldığı ve banyo yaptırıldığı görülmektedir. Madımak'ın şeker hastalığına da şifa bilinip bol bol yenilmesi tavsiye olunmaktadır.
Keşkek

Kullanılacak Malzemeler
2 kg koyun eti (But veya sırt) 3 bardak yarma
1 tatlı kaşığı çemen
2 baş sarımsak
3 çorba kaşığı tereyağı
1 bardak nohut
Tuz, pul biber
Yapılışı
Nohut bir gece önceden su ile ıslatılır. Etle birlikte bir tencereye konulup nohutlar iyice pişene kadar haşlanır. 
Büyükçe bir tencereye haşlanmış olan nohut ve etler bir kevgir yardımıyla alınır. Etin suyundan 9 bardak kadar etlerin üzerine dökülür. 
Eğer et suyu yeterli gelmezse normal su ile takviye edilir. Yarma yıkanır, tencereye konur, sarımsaklar bütün diş olarak ilave edilir. 
Çemen az miktarda suda ezilerek tuz, baharat ve tereyağı tencereye konularak kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte ağzı kapalı 
olarak 2-3 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır.
NOT: isteğe göre keşkek suyunu çekince üzeri kızarana dek fırınlanabilir.



ZEYTİNYAĞLI KIŞ DOLMASI

Zeytinyağlı kış dolması
KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
3 iri havuç
3 kalın pırasa
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı fıstık
2 su bardağı su
Tuz, karabiber, nane

Hazırlanışı:
* Pırasa ve havuçları temizleyip 4 cm uzunluğunda kesin. Su dolu bir tencereye alıp diri kıvamda olacak şekilde haşlayın.

* Pirinci yıkayıp süzün. Tavada zeytinyağını ısıtıp pirinç, fıstık ve kuşüzümünü kavurun. 1 bardak su, tuz ve baharatları ekleyip pişirin.

* Pırasa ve havuçların içini oyup iç malzeme ile doldurun. Dolmaları tencereye dizin. 1 bardak su ve tuz ekleyip kısık ateşte 20 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın.



Nivik / Yılan Yastığı

Kullanılacak Malzemeler
1 kg Nivik
4 orta boy kuru soğan
1 çay bardağı pilavlık bulgur
2 çorba kaşığı ev salçası
1 su bardağı erik kurusu (çekirdeksiz kara erik) 1 su bardağı vişne kurusu (çekirdeksiz)
1 su bardağı hoşaf elma kurusu ( Tavar elması) 1 su bardağı kızılcık marmeladı
1 çorba kaşığı tepeleme toz şeker
1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı
1 tahta kaşığı tuz
Nivik bitkisi yıkanır salata gibi doğranır. Bir tencereye yağ konur, piyaz doğranmış soğan bu yağda öldürülür. 
Nivik ilave edilerek sotelenir Diğer tarafta önceden ıslatılmış erik, vişne, elma kurusuna marmelat katılıp kaynatılır,
tıklatılır, nivik üzerine ilave edilir. Karışım 15 dakika maltız ateşinde kaynatılır.
Ve nivik yaprakları Yumuşayınca bulgur, tuz, şeker eklenir. 15 dakika daha pişirilir. Soğuk veya ılık servis yapılabilir. 
Nivik dikenli bir bitkidir. Doğrarken dikeni rahatsız etmez Ancak pişirme esnasında tencere içine kesinlikle kaşık batırılmaz. 
Çünkü metal kaşık dikenleri açığa çıkarır. Bu yüzden yemeğin içine tahta kaşık dışında herhangi bir karıştırıcı kullanılmaz.
Nivik otu Tokat ve Turhal'ın bir ritüelidir. Bölge adetlerine göre, nivik pişiren ev mutlaka komşularına bu yemekten dağılır. 
Nivik toplayan bazı ailelerde bu ot uğursuz sayılır ve Nivik otunun ölüm getirdiği inancı yaygındır.
Araştırmalar Niviğin toplandığı yerlerin genelde çok eski mezarlar olması nedeniyle böyle bir inancın yayıldığını göstermektedir. 
Bir başka açmamaysa Nivik otunun kesinlikle kökünden sökülmesi gerekliliğine dayanır. Böyle yapılmaması halinde pişme esnasında 
Nivik otunun dikenlerini.ortaya çıkararak ölümlere neden olduğu inancı yaygındır. Nivik otunu bu amaçlardan dolayı herkes toplamaz. 
Nivik otu sadece Şubat ayının sonu ile Nisan ayının sonuna kadar bir süre içinde toplanabilir. Dolayısıyla çok az bulunan bir bitkidir. 
Nivik yemeği ön hazırlığından bölge inanışlarına, pişirilmesinden sunuluşuna kadar başlangıçta da söylediğimiz gibi tam bir Tokat ritüelidir.


Pancardalı Silkelemesi

(Şeker Pancarı) Küçükcek

Kullanılacak Malzemeler

1 kilo şeker pancarının yapraklarının orta kısmından çıkarılan dal
2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
1 çay bardağı üzüm sirkesi
Yeterince un
Yapılışı
Dalların yaprak kısmı alınır. Yapraklardan kalan orta çubuk kısmı bol suda haşlanır. Suyu süzdürülür, una bulanarak tere yağda
kızartılır. Daha sonra üzerine üzüm sirkesi dökülerek servis yapılır.



Pancar Yemeği

Kullanılacak Malzemeler
1 kilo Pancar (Hevdidik, efelik, topçu ekmeği, teke sakalı, kazan karası, yelmük, filibah, sığır dili, kuş ekmeği, sığır kuyruğu, gıcır tavuk, 
gelin parmağı, ak topça, cüce bağırsak, ebe gümeci, küllüce, kuşkuş, yemlik, halı saçağı, hanım uçkuru, yüzük kaşı, papatya, zencefil, kömeç vb. 
gibi bölgedeki otların tümüne halk arasında pancar denir.)
4 adet iri kuru soğan
1 su bardağı bulgur
300 gr kıyma
100 gr pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1 tahta kaşığı tuz
Yapılışı
Yukarıda geneline Pancar adı verilen karışık otlar 1-2 saat büyük bir küvette suda bırakılır. İyice yıkanıp ayrık otlarından ayıklanır. 
Sularının süzülmesi beklenir. olabildiğince ince kıyılır. Bir tencerede soğan, kıyma ve pastırma kavrulur kıyılan pancar ilave edilir pancar öldürülür. 
Yüzüne çıkacak kadar su konur salça ilave edilerek 35 dakika pişirilir. Bulgur da eklenerek 35 dakika daha kaynatılır. Sıcak servis yapılır.
NOT: Pancar kesinlikle kıyıldıktan sonra suda bekletilmemelidir. Bölgede ayrıca adına Pancar denilen bir ot cinsi de mevcuttur.


PatatesIi Tımbıl

Kullanılacak malzemeler

Hamur için;
2 bardak su
Tuz
Alabildiği kadar un

İç için;
1 kg. haşlanmış ve ezilmiş patates
Tuz
İsteğe göre baharat

Yapılışı

Hamur kulak memesi yumuşaklığında hazırlanır, avuç içi büyüklüğünde bezelere ayrılır. Aynı işlem aynı büyüklükte olacak şekilde 
patateslere de uygulanır. Hamurların içlerine patatesler yerleştirilip yuvarlanır. Patatesler hamurlar itinayla açılarak sacda pişirilir. 
Sac imkanı olmayanlar hamur ve patates miktarlarını azaltarak teflon tavada aynı pişirme işlemini yapabilirler. 
Patateslerin Tamamı yağsız olarak pişirilir, pişen taraf çevrilerek bir fırça yardımıyla tereyağı ile yağlanır. Sıcak servis yapılır.



Patlıcan Dizme

Kullanılacak Malzemeler

1 kg patlıcan (Mümkünse çekirdeksiz)
yarım kilo kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy soğan
3 adet yerli domates
200 gr. sivri biber
1 baş sarımsak
karabiber, tuz
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Patlıcanlar soyulur, halka halka doğranır ve tuzlu suya konulur. Başka bir tarafta parça etin suyu çektirilir, yağla birlikte hafif kavrulur.
Sonra çentilmiş kelle soğan ve İnce doğranmış biber konup kavrulur. Patlıcanlar sudan alınarak suyu süzülür. Yağda tek tek kızartıp.
Başka bir tencereye 1 kat patlıcan, 1 kat etli harçtan konularak işleme devam edilir. En üstüne kabukları soyulmuş domates doğranır. I
lık su ilave edilir. Kısık ateşte 45 dakika pişirilir. Sıcak servis yapılır.


Pırasa Sarması

Kullanılacak Malzemeler

1 kg dolmalık pırasa (saplan uzun ve kalın)
500 gr orta yağlı kıyma
1 büyük kuru soğan
Yarım su bardağı pirinç
Yarım çorba kaşığı salça
T uz-karabiber-kimyon
1 kaşık tereyağı
Yapılışı
Pırasalar uzunlamasına bir parmak uzunluğunda parçalara bölünerek haşlanır. Kaynamaya başladığı andan itibaren 10 dakika pişirilir. 
Süzülerek bol su ile yıkanır. Pırasalar bir bıçak ile uzunlamasına hafif çizilerek yaprak yaprak ayrılır. 
Diğer tarafta rendenin iri bıçaklı tarafıyla soğan rendelenir. Kıyma, salça, pirinç tuz ve baharatlar birlikte yoğrulur. 
Önceden hazırlanmış olan pırasa yaprakları hazırlanan iç ile sigara sarar gibi baş parmak uzunluğunda sarılır. Bir kulaklıya dizilir. 
Pırasanın yapraklarını ayırdıktan sonra kalan orta kısımları dolmalarla birlikte ara ara dizilebilir. 
Sarma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine dolmalarla aynı hizada olacak kadar su ve tereyağı ilave edilir.
Tencere ocağa alınır, kaynayınca altı kısılarak 1/5-2 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Arzu edilirse limon suyu dökülür.


Psalive Kuş

Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı su
Aldığı kadar un
1 yumurta
Tuz

İç için;
5 büyük patates ( haşlanmış püre edilmiş)
İsteğe göre baharat - tuz
Sos için;
5 kaşık tuzlu tereyağı

Kulak memesi kıvamında hazırlanan hamur yarım saat nemli bezle dinlendirilir. 0klava ile madeni para kalınlığında açılır. 
Bir su bardağı yardımıyla daireler elde edilir. Her bir dairenin içine ceviz büyüklüğünde püre edilmiş ve baharatlanmış iç konulur. 
Daha sonra daireler hamurun iki ucu birbirine yapıştırılıp bükülerek saç örgüsü şeklinde kapatılır.
Kapatılan hamurun bir ucunda mercimek büyüklüğünde boşluk bırakılır. Tuz katılmış kaynar suda 15 dakika (pişene kadar) haşlanır. 
Süzgeçle alınan malzeme servis tabağına konur. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Sıcak servis yapılır.
NOT : Bu yemek İtalyanların Ravioli Veya Gınocchi formatındadır. Yemek bölgede Çerkezlerin mönüsünde yer alır. 
Ravioli ile benzeşmesi ilgi çekicidir. Bu bizlere kültür etkileşiminin uluslararası boyutu hakkında fikir verebilir.


Şipsi

Kullanılacak malzemeler

1 adet kemiklerinden ayrılmış tavuk
2 su bardağı süt
12 su bardağı tavuk suyu
6 kaşık tepeli un
5-6 diş sarımsak
1,5 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı biber

Yapılışı

Tavuk temizlenip haşlanır. Haşlama suyundan alınarak parçalara ayrılır. Üç dört diş sarımsak dövülerek parçalanan tavuk etlerine sürülür. 
Süt unla ezilerek kaynamakta olan tavuk suyuna ilave edilip, sürekli karıştırılarak koyulaşıp sos halini alıncaya kadar kaynatılır. 
Parça etler ilave edilerek bir iki taşım da et kaynatılır. Tabaklara servis yapılarak üzerine eritilmiş tereyağı ve kırmızı biber gezdirilir. 
Sıcak servis yapılır.

Taze Fasulye Kavurması

Malzemeler
1 kg yeşil fasulye (Kılçıksız)
2 orta boy soğan
4 yumurta
2 kaşık tereyağı
Tuz-pul biber

Yapılışı
Fasulyeler ayıklanıp kırılır. Kaynar tuzlu suda 15-20 dakika haşlanır. Kevgire dökülür, soğumaya ve süzülmeye bırakılır. 
Geniş kulaklı bir tencereye tereyağı konulur. Soğanlar küçük küçük doğranır ve sarartılır. Fasulyeler ilave edilir. 
Bir miktar silkelenerek daha sonra tuz, pul biber katılarak kendi halinde 30 dakika pişirilir. 
Yumurtalar kırılır 10 dakika yumurtayla çevrildikten. Sonra sıcak servis yapılır.



Ayvalı Yahni

Kullanılacak Malzemeler

3 adet ekmek ayvası
750 gr. kuş başı dana eti 100 gr haşlanmış nohut
1 çorba kaşığı dut pekmezi
1 tutam pul biber
1 tutam beyaz biier

Yapılışı
Ayvalar yıkanarak parçalar halinde doğranıp kaynar suya abk. 30-35 dakika haşlanarak süzgeçten geçirilir. 
Et yağda hafif kavrulup bol sıcak su ilave edilerek ıslatılmış nohut ve ayva tencereye konur. Bir saat kadar pişirilir. 
İsteğe göre ateşten indirmeye yakın bir çorba kaşığı dut pekmezi ilave edilir. Biraz daha pişirilerek servis yapılır.

Bakla sarması

Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı kuru iç bakla
3 su. bardağı yarım yarma ve İnce bulgur karışımı
6 orta boy kuru soğan
2 çorba çay kaşığı tere yağ
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 kg. salamura Turhal yaprağı
1,5 kg koyun sırtı (kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara ayrılmış) 2 yemek kaşığı salça
2 orta boy domates
1 demet dereotu
1,5 çorba kaşığı reyhan otu.
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz

İç bakla yayvan bir kaba konur. Küp küp doğranmış 4 adet soğan, bir kaşık salça, reyhan, tuz, dereotu ve domatesten oluşan dalına içi iyice karıştırılır. T
uzu alınmış asma yapraklarına hazırlanan iç konarak kare şeklinde tek tek sarılır.
Tabanına iki üç adet yaprak yayılan ve kibrit kutusu büyüklüğünde parça etler konulan tencereye dalınalar dizilir. 
Tencere kaynadıktan sonra mum ışığı kadar kısık ateşe konur. 
Bu arada ayrı bir tavada ince doğranmış 2 adet soğan, bir kaşık salça, tereyağı ve sıvı yağda öldürülür. 
Karışıma su ilave edilir, pişmekte olan dalınanın üzerine dökülür ve 2 saat kısık ateşte pişirilir. Sıcak servis yapılır.



Bulgurlu Domates Yemeği

Kullanılacak Malzemeler

2 adet soğan
250 gr kıyma
5 adet domates
1/2 su bardağı bulgur
1 su bardağı su
2 kaşık tereyağı
Tuz

Yapılışı
Soğanlar iri piyaz doğranır. Bir tencerede tereyağı eritilir, soğanlar İçine katılır. Biberlerin orta tohumları alınarak doğranır, s
oğana katılarak sote edilir. Kıyma ilave edilip kavrulur. Önceden kabukları soyulup doğranmış domatesler ilave edilir. 
Karışım 3-5 dakika çevrilir. Tuz, bulgur ve su ilave edilerek kısık ateşte 30 dakika pişirilerek servis yapılır.



Çalma Pekmezli Köy pilici
(çalma derken sürme gidip pekmez çalmayın J
Kullanılacak Malzemeler
"
1 adet köy pilici
100 gr çalma pekmez
1 adet limon suyu
1 kaşık elma sirkesi
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kuru erik şerbeti
10 diş dövülmüş sarımsak
Kaya tuzu
İsteğe göre pul biber
Yapılışı

Köy pilici 6 parçaya ayrılır. Kemiğe gelecek kadar çentikler açılır.
Diğer bütün malzeme karıştırılmak. Tavuk parçaları bu sosun içinde en az altı saat bekletilir.
Izgara ve yanmaz tava (yağ konulmadan) kızdırılır. 
Her bir yüzü 5 dakika pişirilir. sıcak servis edilir.


Çemenli

Kullanılacak Malzemeler
1 tahta kaşığı pastırmadan sıyrılmış çemen
1,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
300 gr orta yağlı kıyma
150 gr pastırma (yağlı)
Yapılışı
Yağ bir tencerede eritilir. Kıyma ilave edilerek kavrulur. Kıyma pişme aşamasına gelince çemen ve pastırma ilave edilir. 
Pastırmanın rengi döndüğünde salça konur, çevrilir. Karışıma 1,5 su bardağı su ilave edilir ve kaynatılır.


Çerkez Hıçını Etli

Kullanılacak Malzemeler
Hamuru
1 kg ince kıyılmış kıyma (dana-koyun)
2 küçük soğan
2 baş sarımsak
Kimyon, karabiber, pul biber, Kekik
2 bardak su
1 yemek kaşığı tereyağı
3 bardak su
Tuz
Alabildiği kadar un

Yapılışı
Hamur kulak memesi kıvamında yoğrulur, dinlenmeye bırakılır. 
İç malzemesi; kare doğranmış soğan, ince kıyılmış sarımsak, kıyma, baharatlar, tuz, yağ ve su yoğrulup bir kenara alınır. 
Hamur İkiye ayrılır. Bir parçası diğerinden daha büyükçe alınır. Büyük parça tepsinin altına yerleştirilip kenarlara taşırılır. 
İçine iç malzemesi yayık. Diğer küçük parça hamur da aynı şekilde açılır ve kıymalı karışımın üzerine yerleştirilir. 
Taşan kenarlarla üzerine yerleştirilen hamurlar düzgün bir şekilde birbirine yapıştırılır. 200 derece ısıtılmış fırına sürülür. 
Hamur kabarmaya başlayınca ortası bir bıçak yardımıyla delinir ve üzerine bir miktar yağ sürülür. İyice kızarınca sıcak servis yapılır.



Düğün Tavası

Kullanılacak Malzemeler

İnce bulgur veya düğü
2-3 baş kuru soğan
2-3 adet domates veya 1 kaşık salça
2 kaşık sade yağ
2 yumurta büyüklüğünde kıyma Dereotu, reyhan, tuz

Yapılışı

Bakır bir leğence alınır ve küçük kuş gözü doğranmış soğan yağda öldürülür. 
Kıyma eklenir, kavrulduktan sonra kabuğu soyulmuş domates ve salça konarak kaynatılır. 
Daha sonra düğüsü katılır. Doğranmış dereotu, tuz ve kuru reyhan ilave edilir. Suyu yavaş yavaş çektirilir. 
Sulu pilav kıvamına gelip düğüsü tamamen yumuşayınca ateşten alınır. Biber ve domates turşusu ile servis yapılır.

NOT: Yüzünün kaymak tutması için ağzı açık pişirilmelidir. Bir ölçü düğü İçin 2,5 - 3 ölçü su kullanılır.



Domates Biber Yemeği

Kullanılacak Malzemeler
1/2 kg Turhal biberi
750 gr yerli domates
1/2 kg kuzu kuşbaşı
2 kaşık tereyağı
Tuz

Yapılışı

Kuzu eti tencereye (kulaklı) alınır. Tencerenin ağzı kapaklı olarak suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. 
Suyunu çekince önceden tohumları alınmış ve uzunlamasına dörde bölünmüş biberler ve tereyağı ilave edilir. 
Orta ateşte tencerenin kapağı açık olarak biberler kızarıncaya kadar kavrulur. 
Doğranıp hazırlanmış domatesler ilave edilerek tuz konur ve tencerenin ağzı kapatılarak 30 dakika orta ateşte pişirilir. 
Sıcak servis yapılır.



Ebe Gömeci

Kullanılacak Malzemeler
1 kg ebe gömeci
300 gr orta kıyma
2 kaşık bulgur
1 kaşık tereyağı
iki büyük baş soğan
Tuz

Yapılışı

Ebe gömeci ayıklanır, yıkanır ve doğranır. Bir tencerede soğan, ile yağ pembeleşene kadar kavrulur. 
Kıyma ilave edilir. Kıyma öldükten sonra ebe gömeci konup karıştırılır.
Ebe gömeci öldürüldükten sonra ortası açılıp bulgur ilave edilir. Yarım, çay bardağı ılık su ve tuz ilave edilerek pişirilir. 
Bölgece servis edilirken yanında iş kefe (yufka) verilir.



Erikli Yavan Sarma

Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı düğü
6 büyük boy kuru soğan
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1.5 kg salamura Turhal yaprağı
1.5 Su bardağı çekirdeksiz erik kurusu (Kara erik)
2 çorba kaşığı reyhan
1,5 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kara biber
1,5 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Bir kabın içinde dolma içi, bir bardak su ile ıslatılır. 
Reyhan, 4 adet ince kıyılmış soğan, baharatlar düğünün içine katılır. 
Malzeme, tuzu alınmış yaprağa serçe parmak kalınlığında ince ve uzun olarak sarılır. 
Pişirilecek tencerenin altına yaprak serip, dolmalar dizilir. Her kat dolma arasına erik kurusu serilir. 
Ayrı tavada sıvı yağ ve tereyağı ısıtılır, çok ince doğranmış iri kuru soğan ve salça katılır, 
su ilave edilir ve dizilmiş sarmaların üzerine dökülür. En üste Sıcağa dayanıklı bir tabak kapatılır.
1.5 saat kısık ateşte pişirilir.
NOT : Su sarmaların üzerine kadar konulur.



Etli Yaprak Sarması

Kullanılacak Malzemeler
500 gr orta yağlı koyun kıyması
1 su bardağı İnce bulgur
1 küçük boy salamura Turhal yaprağı
3 çorba kaşığı tereyağı
500 gr. kuzu tandır (kafes, el büyüklüğünde)
5 orta boy kuru soğan
2 kaşık salça
istendiği kadar karabiber, kimyon ve tuz

Yapılışı

Tuzunun çıkması için yaprak suda ıslatılır ve yıkanır. Bir kapta kıyma, İnce
doğranmış soğan, baharatlar, salça, İnce bulgur ve 1 bardak su karıştırılır.
Bu malzeme ile küçük boydaki asma yaprakları, 1,5xl,5 cm kareler oluşturacak şekilde sarılır. 
Tencerenin dibine yapraklar dizilir. Üzerine parça etler ve onun üzerine de dolmalar yerleştirilir. 
Yüze çıkacak kadar su ve tereyağı konur, Üzeri tekrar yaprakla kapatılır. 
Yaprakların üzerine ısıya dayanıklı bir kap konur ve çok kısık ateşte 2 saat pişirilir.





Zeytinyağlı kuru dolma

KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 20 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
• 1 kg kuru biber ve patlıcan
• 1.5 su bardağı dolmalık pirinç
• 4 soğan
• 2.5 su bardağı su
• 1 su bardağı kızartmalık zeytinyağı
• 1 çorba kaşığı biber salçası
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• 1 tatlı kaşığı karabiber

• 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• Tuz

Hazırlanışı:
* Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.
Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp soğanları kavurun.
Pirinci yıkayıp süzün. Biber ve domates salçası, pirinç ve baharatları ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. 
1 su bardağı sıcak su ekleyip kapağı kapalı olarak demlendirin.

* Kuru biber ve patlıcanları sıcak suda yarım saat bekletin. Sudan çıkarıp ters kapatarak süzgeçte bekletin.

* Suyu süzülen biber ve patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurup tencereye dizin.
1.5 su bardağı su ekleyip kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirin. Tencereyi ocaktan alın.
Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.



ETLİ SOĞAN DOLMASI

Etli soğan dolması
KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15-20 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
• 2 kırmızı soğan
• 2 beyaz soğan
• 2 çay bardağı sıcak su
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• Yarım kahve fincanı sıvıyağ
• Tuz
Dolma harcı:
• 150 gr kuzu kıyma
• 3 domates
• 2 soğan
• Yarım su bardağı pirinç
• 1'er çay kaşığı karabiber, kuru nane ve kimyon
• 1 çorba kaşığı domates salçası
• 4 diş sarımsak
Süsleme için:
• 4 diş yağda sotelenmiş sarımsak
• 2-3 dal Frenk maydanozu

Hazırlanışı:
* Soğanları soyup üst kısımlarını kapak şeklinde kesin.
İç kısımlarını çıkarın. İçi boş soğanları kaynar suda 2-3 dakika haşlayıp süzün.

* Dolma harcını hazırlamak için; soğan ve sarımsakları soyup kıyın. 
Domatesleri soyup doğrayın. Pirinci yıkayıp süzün. Kıymayı derin bir kaba alın. 
Soğan, sarımsak, domates, pirinç, 1 kaşık salça, tuz ve baharatları ilave edip iyice karıştırın.

* Soğanların içini dolma harcı ile doldurun. Hazırladığınız dolmaları bir tencereye dizin. 
Sıcak su, salça ve sıvıyağı ilave edin. Orta ateşte kapağı kapalı olarak 20 dakika pişirin. 
Servis tabağına alıp üzerlerini yağda sotelenmiş sarımsak ve frenk maydanozuyla süsleyerek servis yapın.

SEBZELİ LAHANA SARMA

Sebzeli lahana sarma
KAÇ KİŞİLİK: 4
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 30 dk
Malzemeler:
• 1 lahana
• 500 gr çalı fasulye
• 2 soğan
• Yarım demet dereotu
• Yarım demet maydanoz
• 10 arpacık soğan
• 1 kırmızı dolmalık biber
• 2 su bardağı sıcak su
• 1 kesme şeker
• Tuz

Hazırlanışı:
* Lahanayı yaprak yaprak ayırıp haşlayın. Taze fasulyeleri temizleyip haşlayın. 
Soğanı soyup kıyın. Dolmalık biberi temizleyip küçük küçük doğrayın. Maydanoz ve dereotunu kıyın. 
Arpacık soğanları soyun.

* Haşlanmış fasulyeyi süzüp küçük küçük doğrayın. 
Doğranmış soğan, biber, fasulye, maydanoz ve dereotunu bir kapta karıştırın. 
Malzemeyi, lahana yapraklarına paylaştırıp sarın. Tencereye dizip üzerine zeytinyağını gezdirin. 
Arpacık soğanları serpiştirip şeker ve suyu ekleyin. Kısık ateşte 15 dakika pişirin. Kapağı kapalı olarak soğumaya bırakın. 
Soğuyunca servis yapın.

Tokat kebabı

Kullanılacak Malzemeler1,5 kg taze kuzu eti
500 gr kuyruk yağı
1kg çekirdeksiz patlıcan
1kg yerli tarla domatesi
300 gr yerli biber
6 orta boy patates
10 adet küçük soğan
6 baş sarımsak
10 adet uzun lavaş pide

Yapılışı:

Kibrit büyüklüğünde kesilmiş etler kaya tuzu ile tuzlanır.
Sapı kesilmiş patlıcanlar soyulmadan boyuna ikiye ayrılır. Kaya tuzu ile iç yüzleri birbirine sürülerek ovulur.
Baş parmak uzunluğunda enine doğranır. Patatesler kabuğu soyulup yarım cm kalınlığında halka halka kesilir.
Kebap şişleri bir parça kuyruk yağı ile silinir.
Daha sonra bu şişlere sırası ile bir parça kuyruk yağı, 1 baş bütün sarımsak daha sonra doğranmış et altına
içi ete dönük patlıcan altına patates olmak üzere sırasıyla takılır. Her şişte bir baş sarımsak kullanılır.

Kebap ocağının tavasına domatesler ikiye bölünerek içleri yukarıya bakacak şekilde dizilir.Yine diğer şişlere
her birine büyük bir parça kuyruk yağı takılarak yeşil biberler dizilir. Şişler ocağın içine pişme sırasıyla ve domateslerin
içinde bulunduğu tavanın üstüne gelecek şekilde dizilir.
15 - 20 dakika arasında pişen şişler üzerine bayat lavaş serilmiş tepsinin içine ortasına domatesler gelecek şekilde dizilir.
Domatesin ortasına ayrıca kebap yağı konur.
Bu yemek eski Tokat evlerinde bulunan topraktan yapılmış özel ocaklarda pişirilir.
Tokat kebabı ön hazırlığından pişirilmesine ve yeme adabına kadar bir ritüeldir.
Zevk ve sefa sahibi insanların bıraktığı bir kültür hazinesidir.
Tokat kebabının fırını Tokat bağlarının vazgeçilmez bir geleneğidir.
Tokat bölgesinde bu fırınları yapabilmek ayrı bir ustalık ve değer ölçütüdür.
Kebabı oluşturan her ürün başlı başına bir ustalık ister.
Tokat Kebabı sanıldığının aksine kuru hararetle piştiği için sindirimi kolay bir yemektir.
Eski fırın tipleri incelendiğinde, geçmişte Tokat kebabının ateşi hiç görmeden kızdırılmış fırınlarda pişirildiği görülür.
Ancak daha sonraları zamana ayak uydurmak zorunda kalan ve ticari bir boyut kazanan Tokat kebabı pelit odunu
ateşinde yapılmaya başlanmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Tokat kebabı her ne kadar Tokat'a has bir yemek olsa da Turhal'da da yıllardan beri çok iyi kebap yapılmaktadır.


TOKAT TAVASI


Kullanılacak Malzemeler

1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz)
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doğranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu
Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır. Sarımsaklar dişleri çıkarılır..
Arkadan soğanlar soyulur. Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme aparatına sırası ile
en atta patates, kelle soğan, patlıcan, yeşil biber, kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış 
sarımsaklar konur.)
Etler, etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir. Kuyruk yağlarının üzerine baharatlar ve tuz 
ilave edilir. Fırına verilir.
Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir. Bu malzeme 1,5 saat fırında orta 
hararette tutulur. 1,5 saat sonra malzeme fırından çekilir kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözetilir. 
Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir, 
üzerine soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates konur, domatesin diğer yarısı da doğranarak 
tavanın üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.
Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir. Fırından alınan ve servise 
hazır hale getirilen tava kaşık yardımıyla malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. 
Sıcak olarak servis yapılır.




Kete (Çörek, Yuğurtmaç, Yağlı)


Kullanılacak Malzemeler
2,5 su bardağı süt
1 büyük paket margarin 1 küçük paket yaş maya 1 tatlı kaşığı tuz Alabildiği kadar un
Erimiş yağ, süt, maya ve tuz karıştırılarak aldığı kadar un ile yumuşak bir hamur yapılır. 
Hamur ılık bir yerde bir saat bekletilerek kabartılır, yumurta
büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yuvarlanarak yanım cm kalınlığında açılarak içine iki kaşık 
margarinle kavrulmuş un serpilir. unlu taraf içte kalacak şekilde ve iki taraftan rulo yapılacak şekilde, 
ortadan birleştirilir. Rulonun üst kenarları iki ucundan başlayarak kendi etrafında döndürülür 
ve uç kısım içeriye sokularak yok edilir. Tepsiye aralıklı olarak dizilir. 
15-20 dakika bekledikten sonra yumurta sansı sürülerek kızgın fırında pişirilir.


İşkefe

Kullanılacak Malzemeler
Un
Bir miktar su
Tuz
Hamur tahtası oklava
Sac
Aktaracak

Yapılışı
NOT: İşkefe süt, un, yumurta, su karışımından yapılır.
İşkefe İmece usulü ile yapılır. Geniş bir kabın içerisinde tuz, su ve un (alabildiği kadar)
 karıştırılarak yoğrulur. Hamur biraz dinlendirildikten sonra küçük yumaklar halinde kesilip 
oklava yardımı ile incecik açılır. (Kolay açılması için üzerine un serpilir) Kızdırılan sacın üzerine oklava 
yardımı ile konulur, hafif pişirilir. Pişen işkefeler üst üste konur, üzeri örtülerek kurumaya bırakılır. 
Yenileceği zaman kuru işkefelerin üzeri ılık su ile hafif ıslatılır. Biraz bekletildikten sonra içerisine 
maydanoz çökelek karışımı konularak veya sade olarak yenilir.

Mayalı Pişi

Kullanılacak Malzemeler
2 ekmek hamuru
Yarım bardak sıvı yağ

Yapılışı
Hamur 6 parçaya bölünür. Tavaya sıvı yağ konulur ve kızdırılır. Yağ kızınca hamur un yardımı ile parmak 
kalınlığında açılır ve kızgın yağda arkalı önlü orta ateşte kızartılır. Hamurların hepsi aynı şekilde sırası ile 
kızartıldıktan sonra pekmez, bal, peynir gibi malzemelerle sıcak çay yanında ya da soğuk meşrubatlarla 
servis yapılır.
NOT: Hamur ekmek fırınlarından veya pidecilerden temin edilir. Hamurun yumuşak kıvamlı olması tercih 
edilir.


Çökelikli Katmer

Malzemeler
1lt su
Alabildiği kadar un
½ kg çökelek
250 gr eritilmiş tereyağı
1 demet ince kıyılmış maydanoz
4-5 dal ince kıyılmış yeşil soğan
Tuz

Yapılışı
Su, tuz ve un karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur ikiye bölünür. 
Bir parçası 5 eşit parçaya ayrılıp bezeler yapılır. Sırayla açılarak bir fırça yardımı 
ile her biri yağlanır ve katlanır. Yıkanmış bir tepsiye dizilir. Üstü nemli bir bezle 
örtülerek dinlenmeye bırakılır. Diğer hamur mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılır. 
Çökelek, maydanoz, tuz ve yeşil soğan karıştırılır. Bezelerden biri ince bir şekilde açılır. 
Yuvarlak hamurun yarısına çökelek serilir. Diğer yarısı merine katlanarak kapatılır ve 
kenarları parmakla hafif bastırılarak yapıştırılır. Sacda bir tarafı yağsız kızartılır ve 
çevrilince bir fırça yardımı ile yağlanır. Diğer tarafı da kızarınca tepsiye alınır ve yağlanır. 
Bu işlem hamurlar bitene kadar tekrarlanır. Sonra sıra yağlanıp dinlenmeye bırakılan katmer
 hamurlarına gelir. Kare şeklinde katlanmış katmerler de sırasıyla açılır aynı çökelekli hamurlar gibi pişirilir
 ve yağlanır. Çökelekliler mutlaka sıcak, katmerler arzuya göre sıcak soğuk veya ılık servis yapılabilir.


Gelmiş

Kullanılacak Malzemeler
2 bardak su
Alabildiği kadar un
250 gr kuyruk yağı (olabildiğince ince doğranmış) 1 baş sarımsak
Tuz

Yapılışı
Su, un ve tuz kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar
 kopartılarak kalbur üzerinde işaret, orta ve yüzük parmağı ile bastırılarak içi boş kalacak şekilde çevrilir. 
(Kalbura bastı tatlısında uygulandığı gibi) Hafif unlanmış bir tepsiye hamurlar dizilir. Diğer tarafta kuyruk
 yağı altı kısık bir tencerede iyice eritilir. Büyük bir tencereye yeterli miktarda haşlama suyu konur, 
kaynayan ve bir miktar tuz atılmış olan suya hamurlar atılarak haşlanır. Hamurlar piştikten sonra 
büyük bir kaseye alınır. Haşlama suyundan iki kepçe kadar su önceden eritilmiş olan kuyruk yağına i
lave edilir. Sarımsalar da iyice ezildikten sonra yağlı suya karıştırılır. Haşlanmış hamurların üzerine yağlı 
ve sarımsaklı su dökülerek sıcak servis yapılır.


Haşhaşlı ve cevizli parmak

Kullanılacak Malzemeler ( 10 Adet Ekmek İçin)
5 kg un .
4 lt. su
125 gr tuz
750 gr iç ceviz
500 gr haşhaş
500 gr sıvıyağ
Yarım ekmek kaşığı maya

Yapılışı
5 kg una 4lt su, 125 gr tuz ve maya konularak bu malzemeler karıştırılır.
Hamur kendini toplayana kadar elle yoğrulur. Yoğurma işi bittikten sonra hamurun 
üstü hafif nemli bir bezle kapatılır. Kıvamına gelene kadar dinlenmeye alınır. Hamur dinlendikten sonra 
10 parçaya ayrılarak her bir parçanın içerisine sıvıyağ, ceviz ve haşhaş konularak katlanarak rulo halinde 
burgu biçiminde hamur yan yana üç burgu olacak şekilde parmak görüntüsü haline getirilir.
Kara fırın dediğimiz fırınlarda ya da evlerimizdeki fırınlarda 25-30 dakika
arasında pişirilerek fırından çıkartılır. Yenmeye hazır hale gelir.

Haluj

Kullanılacak Malzemeler
İç Malzemesi
2-3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
Alabildiği kadar un
Çerkez peyniri Maydanoz

Yapılışı
Yumurta, sıvı yağ, tuz, 3 su bardağı soğuk su ve un ile puaça hamuru yumuşaklığında bir hamur hazırlanır.
 6 tane küçük yumak yapılır. 10 dakika dinlendirilir. Yumaklar börek gibi açılır:
Peynir konularak üçgenler halinde özel bir ruletle kesilir. Aynı işlem diğer yumaklar için tekrarlanır.
Kızgın bol sıvı yağda kızartılır. Kağıt havlu serilen tepsiye alınır.
NOT : Düğünlerde yakın akrabalar tarafından özel örme sepetler içerisinde düğün evine gelen misafirlere
 ikram etmek için haluj getirirler. .

Sirrun

Kullanılacak Malzemeler
4 yufka (sonbaharda hazırlanmış kuru yufka veya taze işkefe)
Tavlamak için su
250 gr yoğurt
6-7 diş dövülmüş sarımsak
3 kaşık tereyağı
Tuz
Pul biber
Yapılışı
Yufkalar tavlanır ve temiz bir bez arasında bir müddet yumuşamaya bırakılır. Sonra yufkalar 
sıkı ve İnce bir şekilde rulo sarılır. 5' er cm büyüklüğünde doğranır ve bir tepsiye dikine ve sıkı bir şekilde
 dizilir. Önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurttan bir miktar kaşık yardımı ile dökülür. Aynı işlem Yoğurdun
 üzerine iki sıra yufka içerden başlamak şartı ile tekrarlanır. Eğer yufkalar kaldı ise tekrar iki sıra yufka 
içerden başlayarak dizilir. Üzerine kalan yoğurt dökülür. Yufka yoğurt işlemi sona erince üzerine bir tavada 
eritilmiş hafif yanmış tere yağ dökülür. Hemen servis yapılır. Bütün bu işlemler taze işkefe ile de 
gerçekleştirilerek Sirrun yapılabilir. Ancak işkefe kullanırken yufkadaki gibi yumuşatma işlemine gerek yoktur.

Haşıl

Yapılışı
Yarma düğüsü su ile iyice yumuşayıp suyunu çekinceye kadar pişirilir. Bu arada biraz tencerenin dibini tutar.
Pişirme sona erince küçük bir tepsiye boşaltılır. Kızarmış tere yağla yağlanır.
Tepsinin ortası açılarak pişirilmiş süt konur. Sonra sumak alınıp süte batırılarak yenir.

Haşılın Öyküsü
Bu yemeği evde her zaman kayınvalide pişirirmiş. Gelin de çok severek yermiş.
Yemek tencerenin dibini çok tutarmış ve bunu temizlemek de kayınvalideye düşermiş.
Gelin kayınvalideye "anne sen ölünce ben bunu nasıl yapacağım" diye sormuş.
Kayınvalide "dibi tutan tencereye biraz su koy üç gün bekle bu arada ben gelir yıkarım" demiş.
Kayınvalide öldükten sonra gelin bu yemeği pişirmiş dibi tutan tencereye su koyup bir kenara bırakmış.
Aradan üç gün geçmesine rağmen tencerenin yıkanmadığını görünce kızıp suyu dökünce tencerenin dibindekiler de dökülmüş.
Gelin kayınvalidesinin anlatmak istediğini o zaman anlamış.




HELVA YAPALIM

Geçmişten günümüze mutfağımızın en sevilen tatlılarından olan un helvasını Ramazan'da iftar sofraları veya
kandil geceleri için hazırlayabilirsiniz.


Un helvası
KAÇ KİŞİLİK: 8-10
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 40 dk
Malzemeler:
• 250 gr margarin
• 2.5 su bardağı un
Şerbet için:
• 3 su bardağı su
• 2 su bardağı tozşeker
Süsleme için:
• 50 gr soyulmuş antepfıstığı
• 1 çorba kaşığı çekilmiş antepfıstığı

Margarini bir tencerede veya geniş bir tavada eritip kızdırın.

Unu azar azar ilave edip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak kavurun.

Un helvasını İyice karıştırıp top kaşıkla alarak servis tabaklarına dizin.
Her birinin üzerine birer antepfıstığı yerleştirin. Çekilmiş fıstıkla süsleyip servis yapın.

Su ve tozşekeri bir tencerede kaynatıp şerbeti hazırlayın.
Unun rengi pembeleştikten sonra bir yandan kavurmaya devam ederken
diğer yandan sıcak şerbeti azar azar ilave edin. İyice çekinceye kadar sürekli karıştırıp ateşten alın.
Üzerini kâğıt havlu ile örtüp tencerenin kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın.


NOHUTLU YOĞURT ÇORBASI

Nohutlu yoğurt çorbası
KAÇ KİŞİLİK: 2
HAZIRLAMA SÜRESİ: 15 dk
PİŞME SÜRESİ: 15 dk
Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı un
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı nane
Tuz

Hazırlanışı:
* Yoğurt, un ve yumurtayı bir kaba alıp mikserle çırpın. 
Tencereye alıp suyu ve nohutu ilave edin. Tuzu serpip iyice karıştırın. 
Kısık ateşte koyu bir kıvama gelinceye kadar pişirin.

* Tereyağını tavada eritip kırmızı toz biberi ilave edin. 
Çorbayı kâselere paylaştırıp üzerine biberli yağı gezdirin ve nane serpip servis yapın.


Ekmek Aşı

Kullanılacak Malzemeler

1 ev ekmeği (bayat)
1 çay bardağı pirinç
250 gr kıyma
4 adet yumurta
6 adet orta boy l~uru soğan 2 orta boy domates
2 orta boy yeşil biber
2 yemek kaşığı salça
3 yemek kaşığı tuzlu yağ 1,5 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı
Bir tencerede yağ eritilir. Piyaz doğranmış soğanlar kavrulur, üzerine kıyma ilave edilir.
İnce doğranmış biber ve domates eklenir.
Daha sonra salça ve üstünü üç parmak geçecek kadar sıcak su ilave edilip kaynatılır. Pirinç ve hız katılır.
Pirinç yumuşayınca yumurtalar içine kırık. Karıştırılarak pişirilir.

Bayat ekmekler dilimlenerek küp olarak doğranır ve servis tabağına yerleştirilir.
 Ekmeklerin üzerine pişen yemekten kepçe ile dökülerek servis yapılır. Yörede en üste sarımsaklı yoğurt konulur.

Mercimekli Bulgur Pilavı

1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı pilavlık bulgur 1,5 çorba kaşığı sade yağ Tuz

Yapılışı
Mercimek bir tencereye konulur.Üzerini üç parmak geçecek kadar su ilave edilir.
Biraz yumuşayınca tuzu konur. İyice yumuşadıktan sonra tahta bir kaşık tencerenin ortasınd
a dik durana kadar bulgur ilave edilip hafif ateşte suyu çektirilir.
Bu ölçüyü tutturamayanlar 1’e 2 oranında mercimek suyu ekleyerek pilavın suyunu ayarlayabilirler.
(1,5 bardak bulgura 3 bardak mercimek suyu).
Bir tavada eritilip kızdırılmış yağ pilavın üzerine dökülerek kapağı kapatılıp bir örtü ile sarılarak demlenmeye bırakılır.
NOT:
.:. Pilav pişirilirken İçine küçük küçük doğranmış ve kavrulmuş mantar ilave edilebilir,
.:. Mercimek konmadığı zamanlar evde dökülen şehriye kavrularak ilave edilir ve buna "Ev şehriyeli
bulgur pilavı denir,
.:. Ayrıca kıyma veya kuyruk yağı eritildikten sonra arta kalan kıkırdak ilave edilebilir.
.:. Mercimekli bulgur pilavının yanına turşu, ayran, karışık salata yemek veya kuşburnu ezmesi İçmek adettendir.
.:. Küçük ve kırışık yapıda olan yeşil mercimek makbul olanıdır. Çünkü çabuk pişer,


PİRİNÇ PİLAVI

Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 bardak uzun taneli pirinç
1/2 bardak soğan, doğranmış
100 gram yağsız dana eti
Tatlandırmak için sarımsak tozu ve karabiber
2 çay kaşığı yenibahar
2 bardak su
1 tutam tuz
Yapılışı
Pirinç pilavı için kalın tabanlı bir tencere kullanın.
 Yağı ısıtın ve soğanları altın sarısı olana kadar kavurun.
Eti ekleyin. Küçük parçalara bölün ve kahverengi olana kadar kavurun.
Baharatları karıştırın ve pirinci ilave ederek yağla kaplanana kadar karıştırın.
2 bardak su ekleyin ve kaynatın. 1 - 2 dakika kadar karıştırarak kaynatın.
Karışım hafifçe koyulaşmalıdır.
ağzını sıkıca kapayın ve altını kısarak 30 - 40 dakika pişirin. Pişip pişmediğini kontrol edin.
Eğer bütün suyu çekmişse ve pirinçler çok kuruysa, 1/4 bardak su ekleyin ve 10 dakika daha pişirin.
Geniş servis tabaklarında servis yapın.
İpucu
Bu çeşit hemen hemen bütün yemeklere, özellikle de fırında et ve tavuğa eşlik etmeye çok uygundur.

Bu tarifin orijinali kümes hayvanlarının içini doldurmak için olsa da kuşaklar boyunca
burada anlatılan sağlıklı şekliyle yapılmıştır. Salata ve sebze eşliğinde ana yemek olarak da servis edebilirsiniz.
 Güneydoğu Usulü pilavın üzeri geleneksel olarak kavrulmuş çam fıstıklarıyla
(potasyum ve fosfor açısından çok zengin olan) süslenir.
Çam fıstıkları yerine kestane kullanabilirsiniz. Haşlayıp, süzdükten sonra kurutun.
Enine ve boyuna keserek 8 - 10 adet kesilmiş badem şekline getirin.
1 yemek kaşığı sıcak zeytin yağında kavurun, süzdürün, artık pilavınızı süslemek için kullanabilirsiniz.
Kestaneler tarife (porsiyon başına) 20 kalori, 1 gram karbonhidrat, 2 gram yağ, 2 mg. fosfor,
1 mg. sodyum ve 10 mg potasyum eklerler.
Bir Porsiyonun Besin Değerleri
Protein 3 gram
Potasyum 72 mg.
Sodyum 30 mg.
Karbonhidrat 15 gram
Kalori 133
Fosfor 28 mg.
Kalsiyum 10 mg.
Yağ 7 gram


Fasulyeli Bulgur Pilavı

Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bulgur
50 gr yeşil fasulye
2 domates
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
5 su bardağı su

Yapılışı
Fasulye kırılır, yıkanır ve tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir.
 Üzerine küçük doğranmış domatesler ilave edilerek pişme sürdürülür.
Bu karışımın içine yıkanmış bulgur konarak beraberce çevrilir.
Kaynatılmış su bu karışımın Üzerine pişme payı da düşünülerek dökülür ve karıştırılarak tencerenin ağzı kapatılır.
Yaklaşık 15 dakika pişer. Pilav 10 dakika dinlendirilir. Ayrı bir tavada tereyağı kızdırılarak pilavın Üzerine dökülür.

ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV

Arpa şehriyeli pilav

KAÇ KİŞİLİK: 6
HAZIRLAMA SÜRESİ: 10 dk
PİŞME SÜRESİ: 20 dk
Malzemeler:
• 2 su bardağı pirinç
• 3 su bardağı et suyu
• 1 kahve fincanı arpa şehriye
• 2 çorba kaşığı margarin
• Tuz, karabiber

Hazırlanışı:
* Pirinci tuzlu ve limonlu sıcak suda 15 dakika bekletin. Bol suyla durulayıp süzün.

* Margarini tencerede eritin. Arpa şehriyeleri ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
Pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Et suyu ve tuzu ilave edin.
 Su kaynamaya başladığında ateşi kısıp tencerenin kapağını kapatın. Pirinç suyunu çekinceye kadar pişirin.

* Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika dinlendirin.
Üzerine taze çekilmiş karabiber serptikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Ispanaklı Mıhlama

Kullanılacak Malzemeler
1 kg ıspanak
4 yumurta
2 yemek kaşığı margarin
1 baş soğan
250 gr kıyma veya pastırma
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
Tuz

Yapılışı
Ispanaklar ayıklanıp bol su ile iyice yıkanır ve doğranır.
 Bir tencerede temizlenen ıspanaklar az su ile haşlanarak süzülür.
Bir kapta yağ eritilip ince piyaz doğranmış soğan pembeleşinceye kadar kavrulur.
Kıyma da eklenerek pişinceye kadar kavurmaya devam edilir.
Karışıma haşlanan ıspanaklar da ilave edilir.
Ispanaklar kavrulmadan 5 dakika evvel yumurtalar yemeğin üzerine kırılır.
Yumurtalar piştikten sonra mıhlama servise hazırdır.

Kabak Kabuğu Kavurması

Kullanılacak Malzemeler

10 orta boy sakız kabağı
1 çay bardağı köftelik İnce bulgur
3 orta boy kuru soğan
1,5 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
1,5 demet maydanoz
1 tutam tuz
1 tutam kara biber
1 tutam kimyon

Yapılışı

Kabaklar yıkanır. Uç ve baş kısımları kesildikten sonra 3 cm kalınlığında
soyulur. Kabak kabuklar İnce ince kibrit çöpü kalınlığında (jülyen) doğranır.
Bir tencereye yağ konur. İnce piyaz doğranmış soğan kavrulur, salça ilave
edilip çevrilir. Doğranmış kabak kabukları ilave edilerek öldürülür. Bir çay
bardağı su ilave edilerek kabuklar yumuşatılır. Yumuşamış kabukların üzerine
bulgur, tuz ve baharatlar konur. 3-4 dakika piştikten sonra kıyılmış
maydanoz ilave edilir ve sıcak olarak servis yapılır.

Kuru Bamya

Kullanılacak Malzemeler
100 gr kuru bamya
1 orta boy kase nohut (75 gr)
1 adet tavuk
1 kaşık salça
1,5 kaşık tereyağı
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı
Bamya temizlenir, haşlanır ve suyu süzülür. Akşamdan ıslanmış nohut ile
tavuk haşlanarak pişirilir. Bir tencerede 1,5 kaşık tereyağı, bir kaşık salça,
bir çay kaşığı pul biberle sos hazırlanır. Sosun üzerine süzülen bamya ilave edilir.
En son tavuk ve bir miktar tavuk suyu konup 30 dakika ağır ateşte pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yapmayı unutmayınız. tesekkürler